Portugália – everything will be okay in the end, if it’s not okay, it’s not the end –

Vasárnap választásokat tartottak Portugáliában. Három pártnak volt reális esélye a győzelemre: Szocialista Párt (PS), a konzervatív szociáldemokrata párt (PSD), jobbközép szociáldemokrata párt (CDS). A mediterrán országban szépen süt a nap és nagyon jó nyári idő van, de a helyzet nem kifejezetten rózsás. Az ország költségvetési hiánya a GDP arányában 8,7%, ezt kéne levinni 2013-ig 3%-ra. A nettó államadósság pedig 92,4%-ra szaladt fel.

A választások a szocialista párt és az 53 éves José Sócrates bukását és a 47 éves Pedro Passos Coelho vezette PSD győzelmét hozták. A forgatókönyv nagymértékben hasonlít a pár hete bekövetkezett spanyol eseményekhez. A nyertes párt vezetője rögtön is el mondta, hogy egyrészről a külföld által elvárt megszorításokat mindenképpen végre fogják hajtani, másrészről  természetesen nem nyugszanak addig amíg a növekedés be nem indul (szerintük 2-3 éven belül fog egyébként beindulni).

A növekedésnél jelenleg sokkal népszerűbb téma, hogy amennyiben nem hajtják végre a különféle megszorító intézkedéseket nem kapják meg a 78 milliárd eurós hitelcsomagot az IMF-től és az Európai Uniótól. Az idő sürget. Az országnak június 15-én meg kell újítani 780 millió euró adósságot. Reméljük menni fog.