Másfél (jó) évnél hosszabb távú elköteleződés a prémium állampapír

Izgalmasnak ígérkezik az október második fele az állampapírpiacokon, a lakossági állományokban akár egy nagyobb átrendeződés is jöhet.

Ennek oka, hogy két népszerű kötvénynek is e hónapban változik az aktuális kamata – a bankközi kamatok és a diszkontkincstárjegy-aukciós hozamok alakulása alapján erősen lefelé. Ez tovább fokozhatja – a kiáramlás mellett, más befektetési eszközök irányába – a lakossági kötvénymegtakarítások koncentrálódását a PMÁP-ban, hiszen ezek kamata nem csökken, hanem éppen hogy emelkedni fog 2024-ben.

Nem kevés pénz, 1234 milliárd forint pihen a bankközi kamatok alakulását lekövető 2027/B nevű állampapírban, a kötvénytulajdonosok magánszemélyek és intézmények. A Világgazdaság cikke szerint ez jelenleg még vonzó, 15,02 százalékos éves kamatot fizet az október 22-én záruló három hónapra, utána viszont kénytelenek kevesebbel beérni a megtakarítók. A kamatfordulót követő negyedévben annyi lesz az éves kamatláb, ahol majd október 18-án áll a három hónapos Bubor, ami jelenleg 12,13 százalék.

Október 21-én változik a szintén népszerű, de csak a lakosság részére elérhető Bónusz Magyar Állampapír jelenleg forgalmazott sorozatának – 2026/O – a kamata. A kötvény aktuális éves kamata most még 11,92 százalék, de itt is nagyobb leolvadás várható. Az új kamat a fordulónap előtti négy, három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamokból és 1 százalékpont bónuszból adódik össze. A jövő keddi aukció hozama még számít, ha nagy elmozdulás nem történik, akkor végül 8,9 százalékos lehet a 2026/O éves kamata a következő 90 napos időszakban, vagyis drasztikus, 300 bázispontos kamatcsökkenés várható.

Ezzel újabb kötvény kamata válik egy számjegyűvé, és mivel a B jelű sorozat is egyre kevesebbet hoz, logikusnak tűnik a feltételezés, hogy átrendeződés jön azután, hogy a fenti két kötvény kibocsátója kifizeti a még magasabb ráta alapján járó kamatokat a következő hetekben (mind a Bónusz Magyar Állampapír, mind a B-s sorozat évente négy alkalommal fizet kamatot).

A lefele tartó kamatkörnyezet ellenére, a lap szerint, maradt egy állampapírpiaci „menedék”, amelynek jövőre a trenddel szemben emelkedik a kamata: ez a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), köszönhetően a 2023-ban rekorder magyar inflációnak. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése 17,6–18,1 százalék közti éves rátát jelez előre 2023-ra, aminek 17,85 százalék a középértéke, ezt kaphatják meg 2024-re a PMÁP-befektetők, kiegészítve a kamatprémiummal.

(A KSH egy tizedesjeggyel állapítja meg a fogyasztói árindex alakulását, így a PMÁP-tulajdonosoknak is így érdemes kalkulálniuk, hogy megtudják, egészen pontosan mennyit hoz a befektetésük 2024-ben.)

Összesen nyolc olyan PMÁP-sorozat van, amelyet 2023-ban még meg lehetett venni, de jelenleg forgalmazás alatt már csak egy áll, a többinek év közben zárták le az értékesítését. Ezeknek a kötvényeknek jövőre 18,1–19,35 százalék közé nőhet a kamata, attól is függően, hogy mennyi a kamatprémium: 0,25, 0,75, 1,00 vagy 1,5 százalékpont. Bármelyiket is kapja a befektető, az akkori inflációs rátához képest ezeken már bőven reálkamatot realizálhat.

A kérdés az, hogy valóban megéri-e átvariálni a kötvényportfóliókat, vagyis kiszállni a Bónuszból és a B sorozatból.

Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő intézményi üzletágvezetője szerint a B-s, a Buborhoz kötött, változó kamatozású papírok tartása továbbra is vonzó. Bár a Bubor-jegyzések szintje jön lefelé a kamatvárakozásokkal együtt, ám még mindig feljebb van, mint például az egyéves diszkontkincstárjegy hozama, ami 8,2–8,5 százalék– mondta a Világgazdaságnak.

Hozzátéve, a PMÁP hozama az elkövetkezendő körülbelül másfél évben jóval vonzóbb, utána viszont erősen csökkenhet az inflációs pályával együtt, és nem érdemes elfelejteni, hogy több mint 9 éves futamidejű papírról van szó. 

„Elcsépeltnek hangozhat, de itt is a diverzifikáció a kulcs a lejáratok és papírok között. Továbbra is vonzó alternatíva lehet egy rövid kötvénybefektetési alap is annak, aki rövid befektetési időhorizonttal rendelkezik”

– mondta a lapnak Tuli Péter.