Print

Ez a folyamat valószínűleg az euró relatív leértékelődését fogja eredményezni, de ez nem feltétlenül baj, legalább jobban tudnak majd exportálni, és ez is segítené az inflációt. Ha rálépnének erre a drasztikus útra (a monetáris politika atomfegyvere ez, amiből egyelőre még a Fed is csak a pár kilotonnásat használja, de hosszú az út még a Cár-bombáig), akkor az segíthet majd a gazdaságok újraélesztésében is. Habár itt még nem tartunk, de úgy vélem, hogy fontos jelzés az, amikor az új jegybankelnök (Draghi) már a keménykedés látszatára sem ügyel, és első munkanapján kamatot vág. Általában a frissen kinevezett jegybankárok ugyanis 1-2 hónapig minimum nagyon keményen szoktak beszélni és fellépni, hogy kialakuljon a piaci szereplőkben valami tisztelet, és a hitelesség álcáját legalább magukra öltsék. Az, hogy ezt nem tette meg az ECB jelzi, hogy nagy a baj, és még komoly monetáris lazítás várhat az eurozónára. Az aranykereskedők vették is a lapot, és húzzák fel az arany árfolyamát, amely immár euróban is új egy hónapos csúcsra ért.

A részvény befektetők pedig nem csak ennek örülhettek, hanem annak is hogy a görögök a mégis-mégse-mégis-mégse után most ismét a mégis fázisában vannak, és nem is arról szavaznak, hanem, amarról, meg lesz új kormány, de nem is, vagy talán igen, de persze semmi egyértelműt nem tudunk, az biztos. A görög kötvénybefektetők ennek azért nem örültek annyira, a 2 éves kötvény hozama átlépte a 100%-ot, árfolyama alig van 30% felett, míg pár napja még 40% környékén volt. Most bolond a játék! – mondta annak idején édesapám amikor ilyen helyzet állt elő kártyában, hiszen a görög kötvényeknél most tényleg bármi elképzelhető:

– kilépnek az eurozónából, bevezetik a drachmát, leértékelik, aminek hatására az adósságuk GDP-arányosan 3-4-500%-ra ugorhat, és így a kötvényesek minden euró tartozás után kb 10-20 cent kifizetésére számíthatnak majd valamikor.

lehet hogy maradnak az eurozónában, de becsõdölnek, és kifizetnek 20-30 centet

– lehet hogy maradnak, kapnak segítséget és kötelezõen választható egyezséggel mindenki kap 40-50 centet

– és még az is lehet, hogy marad az eredeti megállapodás, az önkéntes csere és lehet potyautaskodni, azaz 100 centet is kifizethetnek a kötvényekre.

Izgalmas…

Forrás: zsiday.hu