Profik a forintzuhanásról: a választások előtt nem lesz kamatemelés

Megoszlik a hazai alapkezelők véleménye arról, hogy a fejlődő piacokon jelenleg tapasztalható krízis rövid, vagy hosszan tartó folyamat lesz, egyesek szerint komolyabb fundamentális okai vannak az alulteljesítésnek. Többen egyetértettek abban, hogy Magyarország alapvetően nincs rossz helyzetben a makrogazdasági szempontokat tekintve, persze ettől még lehet, hogy a befektetők többsége nem fog minket megkülönböztetni a fejlődő piaci univerzumon belül. A Dialóg portfóliómenedzsere kiemelte, extrém esetben a forint 320-330-ig is elmehet, ennek ellenére nem gondolja, hogy a választások előtt idehaza kamatemelés lenne. Amennyiben a forint a jelenlegi szintekről tovább gyengül, az a hazai részvények közül az OTP-t érintheti legérzékenyebben a devizahitelek miatt, a Richterről ugyanakkor megoszlanak a vélemények.

Elek Péter – Dialóg
Nincs konkrét ok a szakértő szerint a jelenlegi piaci folyamatok mögött, abban, hogy az események így alakultak, több minden játszik egyszerre közre. Elég itt megemlíteni a Fed eszközvásárlási programjának további csökkentését, a török líra és az egyéb más fejlődő piaci devizák gyengülését, és a fejlődő piacokon zajló tőkekivonási folyamatot.
Jó kérdés, hogy mindez meddig tarthat, pánikra azonban meglátása szerint nincs ok, bízik ugyanis abban, hogy csak egy rövid távú folyamatot látunk. Megjegyezte ugyanakkor, Magyarországnak nem szabad abba a hibába esnie, mint Törökországnak, hogy sokáig egész egyszerűen nem vesz tudomást az eseményekről. Ebben az esetben ugyanis a forint akár 320-330-ig is elmehet.
Egy ilyen forintleértékelődés a kötvénypiacokon igen komoly negatív hatást gyakorolna. Kiemelte, érdemes megnézni az FRA-kat, melyek 12 hónapos időtávon már 150 bázispontos kamatemelést áraznak. Ugyanakkor nem tudja elképzelni, hogy az MNB kamatot emeljen, a választások előtt ez nagyon nem illene bele a Fidesz-retorikába. Összegezve a fentieket, érdemes óvatosnak lenni, az ország vékony mezsgyén táncol.
A részvénypiac kapcsán elmondta, a hazai tőzsde meglepően stabil, sőt, még nyugati társait is képes felülteljesíteni, ez részben talán annak tudható be, hogy nincsenek nagy eladók, az elmúlt években ugyanis a külföldiek nagyon alulsúlyozták a piacot. Aki egyébként optimista a tőkepiaci kilátásokat illetően, az elkezdheti már venni a magyar papírokat – tette hozzá.

Cser Tamás – Concorde Alapkezelő
A szakember úgy látja, nincs még vége a feltörekvő piacok gyengélkedésének, nem egy rövid ideig tartó folyamatról van szó, a háttérben alapvetően fundamentális problémák állnak. Az egyik ok a kínai gazdasági lassulástól való félelem: amennyiben az ország át akar térni a túlzott hitelre alapuló növekedéstől egy egészségesebb, fenntartható gazdasági modellre, az átmenetileg jelentősebb gazdasági visszaeséssel járhat.
A másik ok a fejlődő piacok általánosságban elmondható gazdaságszerkezeti problémái: az elmúlt években jelentős hitelbőségen alapuló fogyasztást láthattunk itt, ebben indult el most egy kiigazodás, ami vélhetően nem néhány hónapig fog tartani. A fentebb elmondottakkal párosul továbbá a Fed monetáris politikája, ami az eszközvásárlások további visszafogását eredményezheti.
Mindezeknek a magyar piacra nézve nem egyértelmű a következménye: alapesetben a fundamentális problémák további tőkekivonásokat indokolnak a feltörekvő piacokról, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az utóbbi években Magyarország és a környező legtöbb ország más gazdasági pályán haladt: itt hitelleépítés, fogyasztás és beruházás-visszafogás volt megfigyelhető.
Vagyis a problémák nem ugyanazok. Ettől persze még lehet, hogy a többség egyként fogja kezelni a fejlődő piacokat, de lehetnek olyan befektetők is, akik differenciálnak. Magyarország idei évi növekedési kilátásai kapcsán optimisták voltak a Concorde Alapkezelőnél, ha azonban a forint árfolyama jelentős kamatemelést „kényszerít ki”, az azt a forgatókönyvet felül is írhatja.
A magyar részvények közül a gyenge, illetve a jelenlegi szintekről tovább gyengülő forint az OTP-nek a legrosszabb a devizahitelek miatt, ráadásul a bank kitettséggel rendelkezik Oroszország és Ukrajna irányába, ahol ugyancsak komoly kockázatokkal lehet számolni. Emellett megjegyezte, ahogy közelegnek a választások, a kormányzati kommunikációban felerősödhetnek olyan elemek, melyek a bankra nézve nem éppen kedvezőek.
A Richternek alapvetően kedvezne a forintgyengülés, a mostani helyzet azonban meglátása szerint más, mint a korábbi években, elsősorban a rubel mélyrepülése és az ukrán belpolitikai feszültségek miatt. A két piac fontos a Richternél, az utóbbi időszakban a növekedés motorját ez a térség jelentette.

Pálfi György – Aegon
A fejlődő piacok alulteljesítése nem most kezdődött, gyakorlatilag azóta gyengélkednek, amióta először felmerült a Fed-tapering. Eddig nem volt pánik, látható volt ugyanakkor a trend, hogy a fejlett piacokra áramlik, a fejlődőkről pedig megy ki a tőke, ami most felgyorsult.
Persze feltehetjük a kérdést, hogy miért most, ez nem teljesen érthető, főleg ha megnézzük az amerikai hosszú hozamokat, melyek most lejjebb vannak, mint hónapokkal ezelőtt. Vagyis itt valahogy nem árazza a piac az eszközvásárlások csökkentését, ellentétben a fejlődő piacokkal.
A fejlődő régiók gyenge teljesítménye alapvetően két fontos tényezővel magyarázható, az egyik, hogy az általuk kínált növekedési prémium gyakorlatilag nulla. Ha megnézzük az idei évi globális GDP-növekedési prognózisokat, azok valahol 2,8-3 százalék körül vannak, ez lényegében megfelel az Amerikában várt növekedésnek. A növekedésnél maradva érdemes megjegyezni, hogy a devizák gyengülése negatív katalizátor lehet, ami kamatemeléseket válthat ki.
A másik ilyen tényező, hogy az amerikai dollárra vonatkozóan mindenki nagyon optimista, az alapkezelői felmérések azt mutatják, hogy rekordszinten van a dollárerősödésre számító profi befektetők aránya. Ez részben azzal magyarázható, hogy évről évre csökken az USA külkereskedelmi hiánya. Ez a folyamat a fejlődő piacok számára devizagyengülést okoz.
Magyarország makrogazdasági szempontból alapvetően nincs rossz helyzetben, a szakértő pedig összességében optimistább a szűken értelmezett régiós piacok tőkepiaci kilátásait illetően, mint a többi fejlődő piac esetében. Hazánk kapcsán megjegyzi, a befektetők eddig is nagyon alulpozícionáltak voltak, ami számunkra most védettséget jelenthet. A hazai részvények közül a devizagyengülésből elsősorban a Richter profitálhat – emelte ki.

Forrás: Portfolio.hu – 2014. február 1.