Rába

Az elsõ az, hogy a korábbi MOL-vételt (ami 500 mrd Ft-ba került Magyarországnak, 23000 Ft-os árfolyam környékén történt – most 16000-n vagyunk) erősen elleneztem, mert nem nagyon láttam értelmét olajcéget venni. A MOL egy hatékony, jól működő szervezet, az állami beszállás nem nagyon tud rajta javítani, inkább csak rontani – ehhez képest nem vették olcsón, tehát az állami beszállásnak sok értelme nem volt. Ugyanakkor a Rábában jelentős potenciál van, és állami kézben működve komoly szinergiák lehetnek, ha jól csinálják. Persze Magyarország nem arról híres, hogy az állami cégek jól működnének, de világszerte azért van számos példa arra, hogy állami kézben lévő társaságok jelentős profittermelés mellett jól működnek. Mind a közösségi közlekedés, mind a hadiipari megrendelések területén van arra lehetőség, hogy a Rábában rejlő kiaknázatlan potenciál megugorjon, hogy a cég jelentős állami megrendeléseket kapjon, ami igen jelentős profitbővüléshez vezethet. Ha így lesz, akkor a 815 Ft-os árfolyam kifejezetten olcsónak is bizonyulhat. Ez a vásárlás tehát, ha értelmes a folytatás, értéket is teremthet minden magyar adófizető számára.

A másik kérdés az, hogy vajon miért nem hallottunk még arról, hogy a PSZÁF vizsgálja a legutolsó kereskedési napot, amikoris egyértelműen bennfentes kereskedés volt, csak azt kellene kideríteni ki a bűnös: a Rába papírok a szokottnál jóval nagyobb forgalom mellett jelentőset emelkedtek, mindenféle hír nélkül, a bejelentés és felfüggesztés előtti utolsó kereskedési napon. A bennfentes kereskedés klasszikus esete…Egyébként a megelőző hetekben a cég is bőszen vette saját részvényeit itt is kérdéses, hogy ennek mi volt az oka. Olyannyira látványos volt a saját részvény-vásárlás, hogy én is elgondolkodtam, hogy miért veszik ennyire, és érdemes-e Rába részvényt venni (a menedzsmentek saját részvény-vásárlásai sok mindent jelezhetnek, mindig érdemes végiggondolni, hogy mit miért csinálnak). Végül úgy döntöttem, hogy bár nem drága  a papír, de egyelőre nem veszek. Tévedés volt :)

A harmadik kérdés, hogy mi lesz most a részvénnyel. Valószínűleg sokan felajánlják a papírjaikat, ám tekintettel a jelentős kisbefektetői hányadra, azt gondolom, hogy az MNV nem jut 90% fölé, nem tudja megkezdeni a kiszorítást, így a részvény egyelőre a tőzsdén marad. Ellenajánlatra nem nagyon lehet számítani a jelen helyzetben, így legvalószínűbb, hogy az árfolyam 800 Ft környékére megy fel, az ajánlat ideje alatt ott marad, majd (ha igaz, hogy a tőkepiaci környezet romlani fog a jövő év során, én egyelőre erre számítok) szépen lecsorog, akár ugyanide 5-600 környékére, ahol pár napja voltunk.

 

Forrás: Zsiday.hu