Recesszió/dezinfláció?

Olaj: egyhónapos mélypont, amerikai földgáz: kéthónapos mélypont, GSCI ipari fémek indexe: 10 hónapos mélypont, réz: közel másfél éves mélypont!

Forrás: zsiday.hu

Eddig nagyjából azt árazták a piacok, hogy a keresleti (pénznyomtatásból történő állami költekezés) és kínálati (ellátási láncok szakadozása) sokkok utóhatásaként egy inflatórikus boom lecsengése zajlik, aminek következtében agresszívan kamatot kell emelniük a jegybankoknak, de most egyre inkább arra hajlanak, hogy a lassulás igen-igen komoly.

Ennek három fő oka van:

1. A keresetek nem tudnak lépést tartani az inflációval, azaz a reálkeresetek csökkennek, ami a lakossági fogyasztást visszaveti, márpedig ez a GDP legnagyobb összetevője.

2. Ráadásul a jegybanki szigorítás is hat: lassan visszaesik a hitelezés számos országban és régióban.

3. Kína Covid-ellenes harca is jelentős világgazdasági lassító tényező.

Forrás: zsiday.hu

Ez már így együtt kicsit sok, és igen gyorsan erősödnek fel a recessziós félelmek, ami az árupiacokon is eséshez vezetett.

Ennek azonban több következménye is van. Egyrészt az árupiaci esés közvetlenül is csökkenti az inflációs nyomást, másrészt az esés a gazdaság gyengeségét jelzi, ami szintén nem az infláció irányába hat. Inkább úgy tűnik, hogy az infláció e két erő eredőjeként (gazdasági lassulás, alapanyagok áresése) csökkenhet, miközben a gazdaság gyengélkedik. Ez kifoghatja a szelet az egyre vadabb jegybanki kamatemeléseket árazó piacok vitorlájából is.

Habár egy olyan nagy trendben, mint amilyen a jelenlegi inflációs/hozamemelkedős trend csak óvatosan érdemes fogalmazni, azonban most valós esélye van annak, hogy egyelőre lenyugszanak a kedélyek és a kamat/hozamemelkedési várakozások világszerte tompulnak. Ez valószínűleg negatívan hatna a dollárra, és pozitívan a feltörekvő devizákra, így a forintra is. Szintén segítheti a magyar és perifériás európai kötvénypiacot. A részvénypiacokra a hatás kettős (recesszió: negatív, hozamemelkedés megállása: pozitív), de a rendkívül pesszimista hangulat miatt itt sem lehetetlen fellélegzés. 

www.zsiday.hu

A forintgyengítés olyan, mint a drog

Ha egy országban nem állnak fönn súlyos egyensúlytalanságok, akkor a gazdaságpolitika, elsősorban a jegybank, bizonyos értelmes keretek között oda teszi a deviza árfolyamát, ahova akarja – írta Zsiday Viktor.