Szabó László: „Nemcsak az ember, de a búza és a lepke is kapitalista”

„Harminc éve foglalkozom gazdasággal, globális makroökonómiával, és amikor elkezdtem állatokat tenyészteni, rájöttem, hogy a gazdaság és a természetközeli mezőgazdaság törvényei szinte ugyanazok” – mondta a Válasz Online podcastjában Szabó László, aki nemcsak tőzsdeguru, a HOLD Alapkezelő „duplanyugdíjas” társalapítója, hanem bivalytenyésztő Zalából, a regeneratív gazdálkodás szószólója.

Kérdez (és néha vitatkozik): Litkai Gergely.

Különleges beszélgetés ez. Szabó László a Pogátsa Zoltánnal készült adás után kereste meg Litkai Gergelyt, hogy megfogalmazná a kapitalizmusellenes zöld gondolat kritikáját. Merthogy szerinte a nemcsak az ember képes kapitalista módra viselkedni és működni, hanem a természet is.

Szabó László kifejtette a véleményét a vegyszeres mezőgazdaság alternatívájáról is: „Mítosz, hogy a regeneratív gazdálkodásból nem lehetne etetni az emberiséget. Globális szinten ugyanis elképesztő mezőgazdasági túltermelés van. Olyannyira, hogy ipari célra hasznosítunk nagy mennyiségű terményt. Simán el tudnánk látni a Földön élő 8 milliárd embert a regeneratív gazdálkodás terményeivel is. Persze akkor nem fog kukorica jutni a bioetanolra, ebben biztosak lehetünk.”

A beszélgetésben előkerültek:

– A regeneratív mezőgazdaságról – Gabe Brown: Porból élet 

– Közgazdaságtan másképp – Tóth Gergely: Gazdasággép 

– Jason Hickel: Less is More 

Egy másik podcast Szabó Lászlóval az Agroinform oldalán a regeneratív mezőgazdaságról annak, aki mélyrehatóbban érdeklődik a téma iránt.