Koffein és európai piachódítás Bukarestből

Vakmajom: A két fiatal bukaresti vállalkozó, Lucian Bădilă és Radu Savopol által csupán 2015-ben alapított 5 to go nevű romániai kávézólánc immár 400 (!) egységgel az ország legnagyobbja lett, 49 százalékos piaci részesedéssel bírnak. Hét év alatt a semmiből.

És egész Európában elkezdett terjeszkedni, nyitott üzleteket Franciaországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában, és idén üzletszám alapján már bekerült az európai top 10-be, ahol olyan globális óriásjátékosok mozognak, mint a Starbucks, Costa vagy a McCafe. Pesten is nyitottak már egy helyet, még négyet terveznek.

Lehetséges teljesen zéróból indulva is egy jó ötlettel betörni a piacra, és akkorát gurítani, hogy azzal európai léptékkel is mérhető szereplő legyen az új vállalkozás.

Akár Kelet-Európából is, miért ne!

Persze ahhoz kell kurázsi, tőke, és vállalkozásbarát környezet. Valahogy emblematikus, hogy Romániából egyre gyakrabban nőnek ki ilyen vállalkozói/gazdasági sikerek, és egy román lánc nyit Pesten, nem fordítva.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Európa-bajnok a magyar sajtinfláció

Vakmajom: A magyar sajtinfáció vezet Európában, majd 70 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. Eközben a holland ráta 21,4, az olasz 12,6, a francia 12,4, az ír 11,4 százalékos.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.