Részvények versenye: Európa vs. Amerika

A koronavírus-járvány kitörése óta izgalmas versenyt futnak egymással az öreg kontinens és az Egyesült Államok részvényindexei. Az orosz-ukrán háború politikai és gazdasági következményei újabb fordulatokat hozhatnak a tőzsdéken.

A világjárvány kitörése nyomán az európai részvénypiacok 2020. március 18-án érték el a lokális mélypontjukat. Két esztendővel ezelőtt. Ekkor viszont egy számtanilag is érdekes helyzet állt elő, ugyanis az eurózóna tőkepiacának ötven meghatározó vállalatát tömörítő EURO STOXX 50 index, illetve az amerikai tőkepiac legnagyobb ötszáz vállalatát magába foglaló S&P500 index pontértékre is szinte ugyanott zárta a napot.

Előbbi 2.386 ponton, míg utóbbi 2.398 ponton.

Lássuk, az azóta eltelt időszakban hogyan szerepelt a két kontinens egymáshoz képest:

Az amerikai tőzsde ezután még néhány napig tovább esett, ami miatt a következő hónapokat rosszabb helyzetből kezdte. A járvány miatti bezárkózás, az online szolgáltatások iránti igények elképesztő növekedése azonban a technológiai vállalatok felülteljesítését hozta el a piacokon. Márpedig ilyen vállalatok elsősorban egyesült államokbeli központtal működnek. Az amerikai tőkepiac tehát fokozatosan felzárkózott, majd lehagyta a régimódi iparágak (pénzügyi és iparvállalatok) által dominált Európát.

2021 vége fordulatot mutatott ebben a folyamatban.

Az emelkedő infláció és az erre válaszként közeledő kamatemelések fűtötték például a bankok várható eredményét, és reményt ébresztettek, hogy a hagyományos iparvállalatok az áraik emelésével majd helyt tudnak állni az új gazdasági környezetben. Ugyanez a folyamat azonban egyre rosszabb képet festett az egyelőre profittermelésre alig képes technológiai szektorról, amely csak távoli sikerekkel kecsegtetett.

Visszazárkózott tehát az olló, amely addig az USA javára nyílt ki a kontinensek versenyében.

Ebben a helyzetben tört ki februárban az orosz-ukrán háború. Ez pedig értelemszerűen nagy aggodalmat keltett Európa gazdasági jövőjét illetően. Így vált ismét lemaradóvá az öreg kontinens, és várja sorsát az infláció, a humanitárius krízis és a katonai konfliktus árnyékában.

Világtragédia vagy egérút Putyinnak? – ez itt a kérdés

A Nyugatnak nem szabad végképp elengednie Putyin kezét. Ez azt jelenti, hogy egérutat kell számára biztosítani, mert a helyzet odáig fajult, ha a végét érzi ez az ember, akkor tömegpusztító fegyverekhez nyúl. Inkább hagyni kell, hogy ismételgethesse a hazugságait, mintsem totális győzelmet aratni felette. Interjú.