Vészjóslóan hajaznak a részvénypiaci trendek a 70-es évekre

A 2010-es évek második fele sok tekintetben hasonlított ahhoz, amit az Egyesült Államokban láttunk 1965 után. Az elmúlt egy-két év – még inkább, ami várható a következő évtizedben – pedig nagyon hasonlított-hasonlíthat a hetvenes évek (1973 = olajválság) Amerikájának tőkepiaci környezetéhez.

Ekkoriban a részvénypiac nem igazán tudta betölteni azt a szerepet, hogy reálhozamot hozzon a befektetőknek, mert nagyon leszorította az árazási szorzót az egyre magasabb kamatszint, és a részvények az infláció alatt teljesítettek

– fejtette ki Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója, illetve Cser Tamás vezető részvényportfólió-kezelő az Intelligens Befektetők Klubjának adott videóinterjúban.

Szó esett a megugró infláció és emelkedő kamatkörnyezet együttes hatásáról, a recesszió valószínűségéről és az évtized makrogazdasági kilátásairól is. Említésre került még Amerika és Európa részvénypiaci értékeltsége a potenciálisan romló nyereségkilátások tükrében, és az is kiderült, hogy a 70-es évek Amerikája milyen tanulságokkal szolgál a különböző eszközosztályok hozamkilátását illetően.

Amikor a döntéshozók bepánikolnak…

…olyankor Zsiday Viktor szerint a piaci szereplők kezdhetnek megnyugodni.