Részvénypiaci kilátások Európában

Az elmúlt napok-hetek görög eseményei következtében az európai részvények mostanra ledolgozták korábbi előnyüket, az Euro Stoxx 50 index dollárban számított teljesítménye gyakorlatilag megegyezik az S&P 500 idei teljesítményével. Az ilyen volatilis időszakokban gyakran megesik, hogy a befektetők mindent adnak, amit érnek, könnyen előfordulhat, hogy úgymond a „fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik”. Az európai részvénypiacokat pásztázva abszolút ilyen érzésem támad, több általam korábban vonzónak talált cég részvényei forognak meglehetősen attraktív árazás mellett. Ami a piac egészét illeti, az Euro Stoxx 50 esetében a rövid távú gazdasági ciklusok hatását kiküszöbölő P/E ráta 16 körüli értéket mutat, ugyanezen mutató az S&P 500 index esetében 25 körül van. A különbség részben az indexek szektorális összetételének különbözőségéből adódik, ám ezzel a hatással korrigálva is 15-20 százalékkal olcsóbbnak tűnnek az európai részvények.

A múltbeli tapasztalatok szerint, a fenti árazás alapján – a mostani hozamkörnyezetben kiemelkedőnek tűnő – éves átlagos 7-8 százalékos hozamot várhatunk a következő tíz évben az öreg kontinens részvényeitől, ez azonban nagyjából megfelel az elmúlt 30 év átlagos értékének. Egyéb árazottsági mutatók (P/S, a piaci összkapitalizáció GDP-hez viszonyított aránya) is hasonló képet mutatnak.

Fontos megjegyezni, hogy az európai részvények euróban számított hozama még mindig jelentős pluszt mutat idén, ami az EURUSD-ben bekövetkezett 9 százalékos esésnek köszönhető. Részben a görög fejlemények miatt gyengülő közös európai deviza jótékony hatással van az európai exportőrök teljesítményére. Habár lehetetlen megbecsülni egy esetleges Grexit hatását, szerintem a devizapiacok nagyrészt beárazták a görögök eurózónából történő kilépését, hiszen az ettől való félelem már régóta jelen van a piacokon. Emiatt magam részéről inkább az euró erősödésére számítok a közeljövőben, ami azonban a külpiacokra termelő európai cégek alulteljesítését okozhatja.

Az európai gazdaságok nagyon komoly kiigazodáson mentek keresztül, ami eddig rendkívül negatívan hatott a gazdasági növekedésre. Ha ezek a visszahúzó erők megszűnnek vagy legalábbis mérséklődnek, azaz például összeurópai szinten enyhül a fiskális szigor és megindul a banki hitelkiáramlás (erre vonatkozóan vannak biztató jelek), akkor az európai belső piacra termelő/szolgáltató cégek (telekommunikációs vállalatok, közműcégek, bankok és egyéb szolgáltató cégek) profitja könnyedén meglódulhat. Az ilyen típusú vállalatok tehát akkor is teljesíthetnek jól, ha az EUR/USD keresztárfolyamban érdemi korrekció következik be. Elképzelhető, hogy lassan eljön az európai stock pickerek ideje.