A réz és a koronavírus-megbetegedések esete

A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező villamosítás addicionális rézkeresletet eredményezhet az előttünk álló évtizedben, ezzel támogatva az ipari fém árfolyamát.

Ugyanakkor a réz a jelentős ipari és építőipari felhasználása miatt erősen korrelál a rövid-középtávú gazdasági kilátásokkal, amelyek az év eleje óta jelentősen romlottak az orosz-ukrán háború okozta energiaválság, az amerikai kamatemelések és a kínai gazdaság lassulása miatt. Az elmúlt hónapokban különösen a kínai kormány által alkalmazott Covid-korlátozásokkal kapcsolatos hírek gyakoroltak nagy hatást a réz árfolyamára, amelyre kiváló példa volt a november elején elindult emelkedés.

Ekkor látott napvilágot az a híresztelés, hogy Peking létrehozna egy bizottságot, amely a zéró Covid politika felhagyásának hatásait vizsgálná. Ez pedig egyértelmű gazdaság élénkítést jelentett volna, de azóta inkább az ellenkező irányba mozdultak az események. A koronavírus-megbetegedések számának növekedése újabb szigorítások bevezetését eredményezte, ennek hatására pedig megint csökkenésnek indult a réz árfolyama.

Beruházási kedvet ösztönző lítiumárak

Az elektromos autók népszerűségének növekedése a lítiumigény további emelkedését eredményezheti majd a következő években.