Robin Hood támadása

Az elmúlt napokban elképesztő ármozgást produkált pár lesajnált vállalat részvénye, melyekben erős short pozíciót épített ki néhány hedge fund. Egy szenvedő iparágban, folyamatosan piacot vesztő, koronavírus hatására csak további nehézségeket halmozó vállalatok jövőbeli kilátásai nem túl rózsásak. Mégis, a kisbefektetők összefogása és koordinált vásárlási hulláma elképesztő magasságokba röpítette ezen részvények árfolyamát, amit a hedge fundok eladási pozícióinak zárása (azaz a részvény vásárlása) csak tovább eszkalált. De ki ez a rejtélyes csoport?

A magukat retardáltaknak nevező, Redditen gyülekező, pénzügyi szakembereket kigúnyoló csoportra összpontosul most a befektetői szakma figyelme. Humoros mémekkel ösztönöznek mindenkit arra, hogy az amerikai államtól kapott stimulus csekkekből vásároljanak bizonyos részvényeket. A kisbefektetők által kedvelt kereskedési platformokon óriási tőkeáttétellel lehet részvényeket és derivatívákat venni, amelyek árfolyam-emelkedése esetén nagy nyerőt, árfolyam esés esetén nagy bukót lehet elkönyvelni. A heves árfolyammozgásokat látva a brókercégek és a szabályozó rögtön elkezdte korlátozni a kereskedést és piacmanipulációnak bélyegezte a Reddites csoport által generált eseményt, egy időre letiltva a csoportot.

Csakhogy lehet-e piacmanipulációnak nevezni azt, ha Redditen néhány ezer (ma már több mint 5,4 millió) kisbefektető egy mém hatására elkezd felvásárolni egy részvényt? Meg kell büntetni a mém gyártóját, aki semmi valótlant nem állított és mellesleg lehetséges, hogy az összes elérhető információ róla a felhasználóneve?

A brókercégek és a szabályozó kezében van néhány adukártya, amivel befolyásolni tudja a tömegek kereskedését. Ilyen például a kereskedés letiltása, vételek tiltása, margin követelmények emelése stb. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezek az eszközök csak tovább szították a tüzet, amibe már osztályharcot magyaráznak bele és 2009 után újra a Wall Street lett a főellenség. Mondanom sem kell, hogy számtalan politikus állt ki a kisbefektetők mellett (akik sokan vannak) és elítélték a hedge fundok vezetőit (akik kevesen vannak). Nehéz elhinni, de többek között Alexandria Ocasio Cortez és Donald Trump Jr. is egyetértett abban, hogy a Robinhood applikáció a Wall Street oldalára állt, amikor letiltotta a részvények kereskedését. A feldühödött kisbefektetők elárasztották a Google Store-t és leminősítették a Robinhood applikációt, amire válaszként a Google kitörölt közel 100.000 negatív értékelést. Mondhatni, teljes a káosz és kialakult egy nagyvállalatok vs. kisemberek osztályharc.

Nincs könnyű helyzetben a szabályozó. Nehezen védhető az az álláspont, hogy egy magánszemély részvényvásárlása piacmanipuláció lenne, és tiltani kell. De az sem lehetséges, hogy minden alkalommal letiltsák egy részvény kereskedését, amit elkezdenek felvásárolni.

Nem új jelenség, hogy egy csoport elégedetlenséget érez egy rendszerrel szemben és azonosítja a gyenge pontját*, majd megtámadja azt. Ebben az esetben a Wall Street-i hedge fundok az ellenség és egy túlfeszített short pozíció a gyenge pont. Ha elegen állnak egy irányba akkor meg lehet dönteni rendszereket, de legtöbbször az ilyen irányú akciók a kisbefektetők vagyonának nullázásával végződnek.

Gamestop

*Bár itt ez inkább az utólagos (marketing)narratívának tűnik, az eredeti cél a jól ismert pump and dump piramisjátékon való nyerészkedés lehetett, teljes harmóniában az önző kapitalizmussal