Európa idei legnagyobb tőzsdére lépése jön Bukarestben

„Bezzeg Románia!” Régiórekorder részvénykibocsátás keretében hamarosan piacra dobják a romániai Hidroelectrica vízierőmű-vállalat részvényeinek – terv szerint – 2 milliárd eurós pakettjét. Az IPO-ról szakembereket, köztük Szőcs Gábort, a HOLD Alapkezelő senior portfóliókezelőjét is kérdezte a Bloomberg News.

A Franklin Tempelton, a Fondul Proprietatea (kárpótlási alap) kezelője, közel 2 milliárd eurós összértékben piacra kívánja dobni a Hidroelectrica vízerőműveket üzemeltető vállalat részvényeinek 20 százalékát – az egyik legértékesebb román vállalat négyötöde állami tulajdonban van, a fennálló csomagot a Templeton által kezelt, szintén a tőzsdén jegyzett Fondul alap birtokolja. (Egy 2020-as törvény szerint a kormány nem értékesíthet állami tulajdonú cégeket.)

A piaci és bürokratikus szemléletek között már volt ütközés, hiszen a céget eredetileg – kettős tőzsdei bevezetéssel – a bukaresti és londoni börzékre is tervezték volna, de a 80 százalékos tulajdonos román állam végül a tiszta hazai IPO mellett döntött, mondván, a csak bukaresti bevezetés erősíteni fogja a likviditást a helyi piacon. („Kedvezőbb lehet egy kis piacon nagy halnak lenni, mint nagy piacon kis szereplőnek” – egy elemzői kommentár szerint.)

A Bloomberg arról írt, hogy a részvényesek becsábítása érdekében a közművállalat 10-12 százalékos osztalékhozam belengetését fontolgatja, ami a szakértők szerint a romániai nyugdíjalapok figyelmét már biztosan felkeltette: egymilliárd eurós keresletre számítanak e (hazai) szegmens irányából.

„A jelenlegi piaci környezetben zöld profiljánál és méreténél fogva is van fantázia a Hidroelecticában. Hozzá kell tenni, az, hogy az áramtermelő továbbra is 80 százalékban állami tulajdonban marad egy politikai szempontból hangsúlyos, erősen (le)szabályozott szektorban, kockázatot jelent”

– fejtette ki Szőcs Gábor, aki befektetői szemmel további kockázatot lát abban, hogy az erőművek karbantartásához és korszerűsítéséhez szükséges beruházási igények egyelőre tisztázatlanok. Nem szabad csupán a magas áramárakra alapozni az értékelést ugyanis, az erőművek életkora és a magas infláció miatt a jövőbeni felújítási program jelentős terhet ró a társaságra.

A HOLD Alapkezelő portfóliókezelője nem számít arra, hogy az IPO-zás a mostani határstátuszából automatikusan a vonzó MSCI feltörekvő piaci kategóriába tolja a bukaresti indexet, mivel a tőzsdei bevezetés (önmagában) valószínűleg nem jelent megoldást az alacsony likviditási kihívásokra Romániában.

Bárhogy is alakul, a Hidroelectrica kétmilliárd eurós piacra lépése rekorder lesz a bukaresti börzén, valamint a legjelentősebb európai megújulóenergia-ipari részvénykibocsátások közé fog lépni.

Mol-részvény: vége az energiaválságnak, vége a jóvilágnak?

A legutóbbi Mol-közgyűlés előtt írtuk, hogy a rekordprofit miatt zsíros osztalékhozamra számíthatnak a Mol Nyrt. befektetői, azonban óvatlanság lenne azt hinni, hogy a szemrevaló eredmények tartósak maradnak. A kormányzat “kizsigereli” az aranytojást tojó tyúkot, miközben a világ nagyot változott az orosz-ukrán háború kitörése óta.