HOLDfázis: nem csak bankszámla lehet offshore

A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a legismertebb modelljüknek, a Royal Oaknak a nagyobb és sportosabb Offshore verzióját. Ennek alkalmából két új modellel bővítették a kollekciót. Nézzük meg, hogyan is született meg a fekete bárány!

Az első luxus acél sportórának mondott Audemars Piguet Royal Oakot 1972-ben mutatták be a Baselworld kiállításon. Az azóta egyik legnépszerűbb luxusórát Gerald Genta (ha egy nevet jegyez meg az ember az órák világában, az övé legyen az) tervezte, aki később a Patek Philippe Nautilus modelljét is megálmodta. A kezdeti vegyes reakciók után szépen lassan beindultak az eladások, és végül ezzel a modellel sikerült megmenteni a céget a csődtől a kvarcválságban.

Gerald Genta és a Royal Oak
Forrás: Italian Watch Spotter

Sajnos az 1980-as évek végére folyamatos csökkenést figyeltek meg az eladásokban, ezért valami nagy durranás kellett a Royal Oak 1992-es, húszéves évfordulójára. Ezért arra kérték fel 1989-ben a cégnél alig egy éve dolgozó, 22 éves tervező Emmanuel Gueit-et, hogy „alkosson valami olyat, amit egy fiatal férfi hordana”.

Így Emmanuel megalkotta a Royal Oak szteroidokon nevelt ikertestvérét, a Royal Oak Offshoret, ami egy sokkal vastagabb, nehezebb és robosztusabb kinézetű modell lett, és megkapta „a bestia” becenevet.

Az előbb felsorolt adottságai miatt a vezetőség fenntartással kezelte az Offshoret, amit többször is eladhatatlannak bélyegeztek. Erősen közrejátszott az is, hogy az eredeti Royal Oak tervezője igen hangosan fejezte ki nemtetszését az új modellel kapcsolatban.

Mindezeknek köszönhetően el lett tolva a modell bemutatása és csak 1993-ban lett került rá sor, méghozzá egy limitált 100 darabos kollekcióban. Csak Royal Oak-felirat került végül az órára, Offshore nélkül, attól tartva, hogy egy hamvába halt széria lesz.

Az Első Royal Oak Offhsore „A Bestia”
Forrás: Monochrome Watches

Ezzel szemben egy sikernek bizonyult az első modell és a későbbi még színesebb Offshore modellek is, leginkább a sportolók és más sztárok körében. Köztük volt Arnold Schwarzenegger, Michael Schumacher és sokan mások is, akik szívesen mutatták meg újdonsült vagyonukat egy feltűnőbb órával.

Később, 1999-ben már Schwarzenegger Ítéletnap című filmjéhez egy különkiadást is alkottak, tovább népszerűsítve a modellt a hollywoodi celebek körében.

Arnold Schwarzenegger az Ítéletnap című filmben és az Offshore, amit viselt
Forrás: GQ

A múlt héten pedig a 30 éves évforduló alkalmából két, az eredeti modellhez képest sokkal modernebb külsejű kiadással bővítették a már egyébként is színes Royal Oak Offshore kollekciót. Mindkettő fekete, a mostanában igen kedvelt, kerámia tokozással próbál elkápráztatni minket a 84 és 60 ezer eurós ár mellett.

A legújabb Offshore modellek
Forrás: Fratello Watches