Saját cégei ellen fordul a Kínai állam

Beszólt a kínai kommunista pártsajtó: “az online játék spirituális ópium”. Óriásit ütöttek erre az olyan érintett cégek részvényein, mint a Tencent, de más ázsiai szektorbeli cégek is zuhantak. A kínai hatóságok egyre másra támadják a nagy kínai online, techcégeket, legyenek azok autómegosztók, kereskedők, oktatásszervezők vagy médiacégek. Szabályozással, hatósági vizsgálatokkal és rajtaütéssel fenyegetik őket, az emiatti árfolyamveszteségek pedig óriásiak, mostanra elérték az 1000 milliárd dollárt. A 2008-as pénzügyi válság óta a legrosszabb hónapján van túl a kínai techszektor, a 30-50%-os esések sem ritkák.

Márpedig a tőkeerő efféle zsugorodása hátrányba helyezi a kínai cégeket a globális versenyben. Tehát a kínai állam, amikor a saját cégein üt, magát is üti egyúttal, szerencsére. Tartósan, úgy fest, nem fér meg a kommunizmus a szabadpiaccal, vagyis annak kínai látszatával, hiszen az elnyomó állam mindent kontrollálni akar. Abba is bele akar szólni, ki mivel tölti a szabadidejét, mit nyomogat a telefonján, mit csinál a hálószobájában, és ezzel a kontrollal fékezi az innovációt és elriasztja a tőkét. Még szerencse, hiszen kínai diktatúra a No.1 fenyegetés a szabad világra.

Egyébként az ópiumos utalásba persze idegen- és külföldi ellenesség van belecsomagolva, hiszen arra céloz, hogy a nyugatiak opiummal döntötték romba Kínát, és most újra ezt tennék az olyan nyugati mákonyok beszivárogtatásával, mint az online játék. És ugye a magyar fülnek ismerős ez a nyugati ópiumos, erkölcscsősz duma a Tanuból.

„-Gogolák elvtársnő, egy pillanatra! Ez egy új szoknya magán, igaz?

– Új, Virág elvtárs.

– Kurta. Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!”

Nem sikerült meghagyni.