Semmi sem a régi

2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden teljesen megváltozott, vagy egyenesen összeomlott. Semmi sem a régi.

Lehet, hogy a posztpandémiás világban már semmi sem lesz teljesen ugyanúgy. Viszont vannak azért a jövőbe előre mutató, pozitív jelek. A világ mindig válságokon keresztül halad előre, kidobva azt, ami megújulásra képtelen,  innovációval új fejlődési utakat teremtve. Kiderült, hogy a globális élelmiszer-ellátási láncok milyen kifogástalanul tudnak működni ilyen extrém környezetben is. Minden kapható, karácsonyra jött argentin steak a Lidlbe.

Kiderült, mennyire gyorsan és jól helyezhető át számos munka a netre, home office-ba. A távmunka arányának megnövekedése, s az ezzel járó kevesebb közlekedés, kisebb szennyezés tartós jelenség lehet.

Kiderült, hogy a globális gyógyszeripar, a biotechnológia új eszközeivel, géntechnológiával milyen soha nem látott gyorsasággal tud hatékony vakcinát fejleszteni a vírus ellen. A rengeteg beruházásnak köszönhetően jönni fog még csomó csodálatos új gyógymód, sok betegség lesz legyőzve.

A széndioxid kibocsátás, számos iparág összeomlása miatt persze, visszaesett, de a világ amúgy is energia-átmeneten megy keresztül, egyre olcsóbbak a megújulók. Elképzelhető, hogy az iparágak és a turizmus helyreállásával sem tér vissza a pandémia előtti kibocsátási szint és láttuk a csúcsát.

Kiderült, hogy a mobilapplikációra szerveződő, teljesen piaci alapon működő futárhálózatok milyen precízen tudják meleg élelemmel ellátni a városi lakosságot, munkahelyeket teremtve. Más területeken is többnyire zökkenőmentes a netes vásárlás és aztán a kiszállítás. Ezek is velünk maradhatnak majd akkor is, ha majd visszatér az édes élet, a repülés és a vendéglőbe járás.

Az ellátási láncok az extrém nyomás alatt persze olykor akadoztak, néha leállt egy gyár alkatrész híján, én is hetekig üldöztem egy könyvespolcot az Ikeában, tartós hiánycikk lett. De aztán érkezett az SMS Stockholmból. Billy újra készleten, mondjuk csak 2 tucat, de sikerült a neten, gyorsan mobilról lecsapni rá. A végén aztán minden jóra fordul.

Forrás: Vakmajom a Facebookon