Semmi tervezés

Az év eleje szokásosan a tervezésé. Ehhez egy elgondolkodtató és magán túlmutató párbeszéd a koreai Élősködők (Parasite) c. kiváló film egyik jelenete. Ha azt nézzük, mennyi teljesen váratlan, soha korábban nem látott, és ezért előre nem kiszámítható esemény történt az elmúlt egy évben a világban, akár a gazdaságban, akár a tőkepiacokon, bárhol, amelyekre bármekkora tudással és tapasztalattal sem lehetett senki előre felvértezve, jó hozzáállásnak tűnik a radikális adaptáció, a szélsőséges mentális rugalmasság, ami a tervezés elvetésében van, mert lehetővé teszi a változó körülményekhez való gyors alkalmazkodást.

Állandó készültségben kell lenni arra, hogy a legrafináltabb terv is dugába dől, kompletten összeomlik, mint egy kártyavár, és megőrizni az azonnali reakció képességét, a tervező egót sutba dobva. Ez a készség fontosabb is, mint a tervalkotásé. Lehet terv, de tudni kell hirtelen elszakadni tőle, és azonnal változtatni, ha máshogy alakulnak a dolgok. Fél szemmel mindig sandán kell nézni a tervekre. A megszokásokra. A berögzült véleményekre. A konszenzusra. Az agyunkban székelő buzgó tervhivatalra. Aki nem rugalmas, aki a szokások és tervek és meggyőződések rabjává vált, aki nem fogadja el a kiszámíthatatlanság állandó jelenlétét, az nem tud azonnal elrugaszkodni az előzetes elképzeléstől, ha mást lát, mint amit várt, és közben észre se veszi, hogy a tervei foglyul ejtették. Na pont ő van a legnagyobb veszélyben, hogy a változás leveri a lábáról, pont ő, aki a tervek dédelgető reménysugaraitól körülölelve a legnagyobb biztonságban érzi magát. Aki viszont elveti a terveket, meg se lepődik, ha kihúzzák a lába alól a szőnyeget és totál új a felállás.

Ki-woo: Apa?

Ki-taek: Igen?

Ki-woo: Mi volt a terved?

Ki-taek: Mivel kapcsolatban?

Ki-woo: Korábban azt mondtad, hogy van egy terved. Hogy hogyan kerülünk ki az alagsorból.

Ki-taek: Ki-woo, tudod melyik terv nem dől soha dugába? A zéró terv. A nulla terv. Tudod, miért? Ha tervezel, az élet sosem úgy alakul. Nézd meg itt körülöttünk ezeket az embereket, azt hiszed, azt tervezték, hogy ezt a mai éjszakát egy tornaterem padlóján töltik, minket is beleértve? Na ezért nem kell egyáltalán terveket szövögetni. Ha nincs terved, akkor semmi nem sülhet el rosszul, és semmi nem válik teljesen irányíthatatlanná. Még akkor se, ha megölsz valakit vagy elárulod a hazádat. Nem számít egyik se. Veszed?

Ki-woo: Sajnálom, apa.

Ki-taek: Mit?

Ki-woo: Mindent.

Forrás: Vakmajom a Facebookon