Nagy bajban a kriptovilág bankja

A HOLD Alapkezelőnél sokat foglalkozunk az olyan, átlagos befektetők számára unalmas iparágakkal, mint a bankok, a telekommunikációs cégek vagy a biztosítók. Ezen vállalatok teljesítménye általában jól meghatározható fundamentumoktól függ, árfolyamuk ennek köszönhetően mérsékeltebb kilengésekkel mozog, mint egy technológiai vállalaté, ebből kifolyólag igazán nagy érdeklődéssel figyeltük, ahogy 2019 és 2021 között egy kis kaliforniai bank árfolyama 13-ról 220 dollár közelébe emelkedett, majd a múlt hét végével 6 dollár alá bukott. Mi lehetett a sztori az óriási rali mögött, és mi köze egy hagyományos unalmas banknak a kriptovilághoz?

A szerény kezdetek

A Silvergate egy kis méretű dél-kaliforniai bankként kezdte működését, ami ingatlanhitelek mellett helyi vállalkozásoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokat. Ez a profil 2013-ban teljesen megváltozott, amikor az újonnan kinevezett vezérigazgató, Alan Lane meglátta a lehetőséget a szárnyait bontogató kriptoiparágban, és elhatározta, hogy ez lesz a vállalat új fókusza.

A hagyományos pénzügyi világgal ellentétben a kriptotőzsdék minden nap minden órájában nyitva vannak, és a tranzakciók egy pillanat alatt elszámolásra kerülnek, nincs szükség 1-2 munkanap átfutási időre. Alan Lane egy új banki megoldást kívánt létrehozni a kriptovilág igényeire szabva, amit SEN-nek (Silvergate Exchange Network) nevezett el.

A SEN lehetővé tette a bank ügyfelei számára, hogy bármikor utaljanak a Silvergate-számlák között függetlenül a bank nyitvatartási idejétől.

A kriptovilág minden szereplője nálunk bankol!

A SEN óriási népszerűségnek örvendett a kriptovilág professzionális szereplői körében. Mivel más bankok korlátozottan voltak hajlandóak együttműködni kockázatos kriptocégekkel, és nem is volt számukra megfelelő megoldásuk, a Silvergate gyors ütemben szerződte le szinte az összes neves amerikai platformot. A bank az ügyfelei között tudhatta a Genesis kripohitelező platformot, valamint a Binance, Coinbase, Gemini, Kraken és FTX kriptotőzsdéket is.

Impresszív ügyféllista a mánia idejében, a másik oldalról visszatekintve viszont már inkább tűnik egy közelgő katasztrófa biztos receptjének. Mindenesetre a kripto bull-ok körében nagy népszerűségnek örvendett a cég, nem csoda, hogy a bank árfolyamának 219 dolláros csúcsa pontosan megegyezik a kriptopiac tetőzésével, mindkettő 2021 novemberében érte el a maximumot.

A Silvergate a SEN rendszerével kritikusan fontos lett a kriptotőzsdék számára, mivel hidat képzett a hagyományos pénzügyi rendszer és a kriptovilág között. És ahogy egy mániában lenni szokott, minden olajozottan működött… aztán hirtelen az egész modell a feje tetejére állt.

A buli utáni kijózanodás

A likviditás biztosítása miatt a kriptotőzsdéknek hatalmas mennyiségű készpénzt kellett tartaniuk a Silvergate-nél, hogy mindig fel legyen készülve egy-egy nagy összegű pénzkivonásra. Mivel a SEN-rendszerrel a bank olyan értéket nyújtott számukra amit máshol nem kaptak volna meg, a tőzsdék hajlandóak voltak ezt a nagy készpénzállományt a banknál tartani úgynevezett „no-interest account”-okban, azaz olyan számlákon amire a Silvergate semmilyen kamatot nem fizetett.

Ebből az olcsó forrásból a bank amerikai államkötvényeket vásárolt (a likviditás biztosítása miatt leginkább egyhónapos kötvényeket, de a nagyobb hozam reményében elmozdultak a hosszabb lejáratok felé) amiből biztos jövedelme származott. Ezzel Alan Lane egy kiemelkedően profitábilis szervezetet épített, azonban a teljesítménye túlságosan nagy kitettséggel bírt erre az egy üzletágra, és a no-interest account-ok nyújtotta versenyelőnyre.

Az FTX összeomlásával azonban ez a kártyavár is szétesni látszik. Habár a bank nem nyújtott hitelt a kriptotőzsdéknek, az FTX-katasztrófa utáni környezetben a professzionális és lakossági ügyfelek is nagy tételben váltották vissza a tőzsdéken tartott kriptoikat valódi dollárra, így nagyon gyorsan kellett pénzt előteremtenie Silvergate-nek. 2022 utolsó negyedévében a náluk tartott betétek mértéke 61 százalékkal csökkent. Balszerencséjükre ez az időszak egybeesett a fejlett világban végbemenő hozamemelkedéssel, így még a rövid lejáratú államkötvényeket is csak valamekkora diszkonttal tudták hirtelen értékesíteni, ami pont elegendő volt ahhoz, hogy teljesen letörölje az előtte elért profitot.

Ezzel a katasztrofális utolsó negyedévvel a bank 2022-es eredménye közel egymilliárd dollár veszteség lett, szemben a 2021-ben (a mánia csúcsán!) elért mindössze 76 millió dollár profittal. Ha ez nem lenne elég, FTX és Alameda Research az összeomlás előtt több mint 20 számlával rendelkeztek a banknál, amik segítségével végrehajtották a kriptovilág eddigi (rajtad tartom a szemem, Tether!) legnagyobb csalását. A pénzek átmozgatásáról a Silvergate semmit nem jelentett a hatóságoknak, ami miatt az Igazságügyi Minisztérium pert is indított a bank ellen.

Van még lejjebb

Ezek alapján nem meglepő, hogy a 2021. novemberi 219 dollárról múlt hét elejére 15 dollárra esett a Silvergate árfolyama, azonban új fejlemények hatására még ez az alacsony érték is 60 százalékkal tudott zuhanni mindössze 5 nap alatt. Március 2-án a vállalat bejelentette, hogy elhalasztja a hivatalos 2022-es év végi pénzügyi jelentésének nyilvánosságra hozatalát, ami semmi jót nem sejtet. Továbbá március 3-án közölték, hogy azonnali hatállyal leállítják a SEN működését, a cég egyetlen életképes szolgáltatását.

A Silvergate várható csődje, bár valószínűleg nem fogja újabb mélységbe küldeni a kriptopiacot (hiszen a bankroham már 2022 év végén megtörtént) nehezíteni fogja a hagyományos pénzügyi rendszer és a kriptovilág közötti átjárást, illetve még inkább eltántorítja a befektetőket, hogy kriptóval szorosan összefüggő vállalatokba fektessenek.

A sztori tanulsága számomra az, hogy bőven eshetnek még ki csontvázak a kriptopiac szekrényéből, és nem fogok lemaradni a nagy raliról, ha egyelőre még távol tartom magam az eszközosztálytól.

Hová vezet a legújabb Bitcoin-mánia?

Új mánia tört ki idén, valósággal robbant a Bitcoin-blokkláncon létrehozott digitális műtárgyak, speciális bejegyzések piaca. Van-e ennek jövője, miért korszakalkotó, és miben különbözik az eddigi NFT-mániáktól? – interjú Csibi András blokklánc-szakértővel.

Jelen blogbejegyzés szerzője az egyik ügyfélkapcsolattartó privát bankárunk, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.