Sose rögzítsd az árakat

A gyenge rubel és a világpiacon emelkedő árak miatt berobbant az orosz étel-infláció, és mivel a reálbérek 5-7 éve stagnálnak vagy esnek, egyre több embernek gond megvenni az élelmiszert, sokan elszegényednek. Ezt adja az oligarcharezsim gazdaságpolitikája, túl sok az állam, túl sok a haver, kevés a verseny, évtizedes stagnálás van folyamatban. Brezsnyevi pangás 2.0, nincs benne növekedési tartalék, most már inflációval is megfejelve.

Mit találtak ki rá? A legrosszabbat, hatósági árat a cukorra meg olajra. A hatósági ár kétségbeesett és naív intézkedés, mindig egy dologhoz vezet csak, és semmi máshoz: hiányhoz, beruházások leállásához, a termelés csökkenéséhez.

A politikusok, hogy mentsék az irhájukat, mégis újra meg újra meglépik. És az ókor óta. A mesterséges, tudatos pénzrontásos infláció (=burkolt adóztatás, főleg a szegények szenvedik meg) miatt feldühödött lakosság lecsillapítására Diocletianus római császár 301-ben edictumot adott ki a maximális árakról (Edictum de Pretiis Rerum Venalium), nagy kőtáblákon helyezték el birodalom szerte, hogy mi mennyi, és punktum, ennél aztán több nem lehet.

A spekulánsokat, akik persze már akkor is mindenért felelőssé voltak téve, halállal fenyegették, ahogy azokat is, akik a nyomott szabott áron nem adták el az áruikat, és azokat, akik a kőtáblákat megrongálták. Eredmény? Minden sokkal rosszabb lett, csökkent a termelés, a kereskedelem, vagy átment feketébe, sokkal magasabb árakon (mindig meg kell fizetni a feketekereskedelem kockázati felárát is) persze, hiány és végül éhínség lépett föl, és mivel a fizetéseket is maximálták, elértéktelenedtek a bérek. A piaci árakat tartósan nem lehet eltéríteni, az megállíthatatlan erő. Diocletianus az akkori lakott világ ura volt, végül mégis vissza kellett vonni a rendeletet, akkora káosz lett belőle.

Függelék, érdekesség a korabeli fizetési arányokról, 301-ből, denariusban:

– napszámos 25 (napi)

– ács 50 (napi)

– festő 75 (napi)

– képfestő (150)

– pék 50 (napi)

– matróz 60 (napi)

– fodrász 2 (hajvágásonként)

– csatornatisztító 25 (napi)

– írnok 25 (100 soronként)

– általános iskolai tanár 50 (havonta, gyerekenként)

– matematika tanár 75 (havonta, gyerekenként)

– görög, latin és irodalom tanár 200 (havonta, gyerekenként)

– ügyvéd, panasz készítés 250

– ügyvéd, bíróság előtti képviselet 1000

Forrás: Vakmajom a Facebookon