S&P500 index értékeltsége a kamatok szempontjából

Az előző írásaimban többször foglalkoztam az S&P500 index értékeltségével, több szempontból megvizsgálva azt. Most a kamatok szempontjából fogom elemezni az index értékeltségét. Úgy vélem, hogy a részvénypiacok szempontjából az infláció alakulása, és az infláció által vezérelt hozammozgások lesznek a meghatározóak középtávon.

Egyrészt, abban az esetben, ha a kamatok emelkednek, a cégek számára emelkednek a beruházások finanszírozási költségei, ami a profitabilitásukra is kihatással van negatív módon. A részvények értékelési modelljeiben fontos a kamat mértéke (diszkontráta), és ha a kamatok nőnek, pont a profitoknak kellene emelkednie ahhoz, hogy a papírok fair értéke ne változzon negatív irányba. Másrészt a hitelből történő saját részvény visszavásárlások is drágulnak – ezen ügyletek a tengerentúlon erősen jelen vannak. Harmadrészt, ha nő a kockázatmentes hozam, az ellenszél a részvényeknek, hiszen ilyenkor a kötvényeknek van kiszorító hatása azzal, hogy vonzóbbá válnak. Negyedrészt a nyugati országok adóssága (magán, vállalati, államok) a GDP 300%-a, így egy hozamemelkedés veszélyes lehetne az adósság terhek növekedése miatt.

Az alábbi ábrákon egyrészt az USA 10 éves kötvény hozama, és a S&P500 reál értékének alakulása látható.

Forrás: Current Market Valuation

Forrás: Current Market Valuation

Megállapítható az összefüggés: negyvenéves kötvény bika piac hozott magával egy korrekciókkal tűzdelt negyvenéves részvény bikát.

Az alábbi ábrán lila vonallal az inflációval tisztított S&P500 átlagos értékéhez viszonyított helyzetét láthatjuk, korrigálva az átlagos kamatlábakkal.

Forrás: Current Market Valuation

2021. március elején az amerikai 10 éves kötvény hozama 1,5% körül volt, ami 1,5 szórással alacsonyabb a historikus értéktől. Az S&PP500 3850 dollár körüli értéken volt, 1,8 szórással a saját trendvonala felett. Összefoglalva, 0,3 szórást eredményez a két érték kompozitja. Ami fair értéket jelent jelen pillanatban az index esetében. Rövid időn belül meg is tud változni azonban a helyzet, hiszen ha tovább emelkednek a hozamok, és beindul az infláció növekedése, az ellenszél lesz a tőzsdéknek. Egy jótanács végezetül, érdemes lesz figyelni a reálkamatokat, ez lehet majd a driver!