S&P500, te drága

A P/E ráta a részvények árazottságának egyik legismertebb mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a jelenlegi vállalati nyereség hány év alatt hozza vissza az egy részvénybe befektetetett összeget, azaz hány év alatt térül meg az adott részvénybefektetés. Ennek tükrében beszélhetünk alulértékelt, fair értéken forgó és túlértékelt árakról.

A jelenlegi S&P 500 10 éves P/E rátája 35,8, és 81% -kal haladja meg a 19,6-os sokévi átlagot.

Forrás: currentmarketvaluation.com

Ezzel a jelenlegi P/E ráta 2-es szórásnál nagyobb mértékben haladja meg a historikus átlagát, ami annyit jelent, hogy a mutató az átlagtól extrém mód eltér.

A következő ábrán az látható, hogy mikor volt alulértékelt, és mikor volt erősen túlértékelt az S&P500 index a becsült fair értékéhez viszonyítottan az elmúlt hetven évben. A lenti grafikon az első grafikonra épül. Amikor is az aktuális P/E ráta 2-es szórásnál magasabb értéket mutat a historikus értékhez képest, és erősen túlértékelt állapotba kerül az index, azt pirossal jelöli az ábra.

Forrás: currentmarketvaluation.com

Azt gondolom érdemes még megnézni, hogy milyen trendet mutatnak a vállalati nyereségek a folyamatosan emelkedő részvényárfolyamok mellett. Az ábra az elmúlt húsz év adatait mutatja, ami rávilágít a divergenciára. Az S&P500 árfolyama folyamatosan emelkedett, de a jövedelmek – igaz, egy válság évben – erősen csökkentek, ami nem néz ki túl jól.

Forrás: currentmarketvaluation.com

Összegzésként megállapítható, hogy az S&P 500 index az elmúlt hetekben erősen túlértéket képet mutat a P/E mutatót vizsgálva. Ami nem azt jelenti, hogy össze fog omlani, csak azt, hogy sokkal könnyebben összeomolhat.