(s)Pain

Kezd elmúlni az elmaradt világvége miatti év eleji nagy megkönnyebbülés, és a régiók, országok tőzsdéi egyre inkább várható gazdasági teljesítményüknek megfelelően kezdenek árazódni. Mit jelent ez?

Egyértelmű, hogy több (elsősorban, de nem csak) perifériás európai országban recesszió lesz a megszorítások miatt, ilyenek Görögország, Spanyolország, Portugália. Jelenleg úgy tűnik, hogy Európa egésze átlagban valahol a recesszió szélén fog egyensúlyozni 2012-ben, mivel a periféria zsugorodni fog, miközben az északi országokban szerény növekedésre lehet számítani. Ez alapvetően nem tragédia, de nem is egy tőzsdei boom receptje. Nem véletlen, hogy a spanyol index sok hónapos mélypontra ment, de az Európát reprezentáló Euro Stoxx 50 index is ott van, mint január végén, az elmúlt 2 hónap eredménye egy nagy nulla. Alapvetően nem is nagyon lehet sokkal jobbra számítani Európától: a fiskális szigor (=lassulás/recesszió = profitcsökkenés) + monetáris enyheség keveréke az erősebb tőzsdéken inkább emelkedés, a gyengébbeken inkább esés, összességében talán oldalazás lehet.

A spanyolokkal kapcsolatos aggodalmak kezdik a napokban uralni a híráramot, és úgy tűnik ennek kapcsán elindulóban van egy globális korrekció, de ez szerintem alapvetően más, mint 2011 volt. Akkor attól lehetett félni, hogy a szőnyeget kirántják a gazdaság alól, most nem a pénzügyi káosz és államcsődök okozzák a félelmet, hanem “csak” a lassulás és recesszió. Természetesen ez utóbbi is jelentős probléma, de korántsem akkora, mint ami 2011 második felét jellemezte. Nem a kötvénypiacon csapódik ez le, és a 2éves spanyol hozam is jelzi (a pánikban 6%, az év elején 3,3%, most 2,5% https://www.bloomberg.com/quote/GSPG2YR%3AIND), hogy ez nem csődpara, hanem növekedési aggodalom, nem véletlen, hogy a tőzsde az, amit ez megvisel.

Összességében ebből lehet simán egy globális kockázatos eszközökre vonatkozó (akár mélyebb-hosszabb) korrekció is, de úgy látom, hogy a vezető részvénypiac, az amerikai fundametumai változatlanul jók (2oldali stimulus =van növekedés+ van pénz is), tehát a korrekciót – ha lesz – inkább ebben érdemes vételre használni, mintsem az európai mocsárban keresni az aranyat… 

Forrás: zsiday.hu