Az organikus katasztrófa

A hülyeség világtörténetébe biztosan belekerül Srí Lanka kísérlete arra, hogy romanticizmusból, naivitásból, hozzá nem értésből, az uralkodó “erős emberek” egyfajta mágikus gondolkodásából eldöntötték, hogy teljesen “organikusra” állítják át a srí lankai mezőgazdaságot, betiltják a műtrágyát és a növényvédő szereket – írta Vakmajom.

Mindezt azonnal. A következmény is azonnali és drámai volt: minden gazdaságilag fontosabb terményük (tea, rizs, kukorica, kókusz) termésátlaga bezuhant, s ha továbbra is kitartanának a szabályozás mellett, akár 50 százalékos (!) csökkenés is jöhetne.

Teaültetvény Srí Lankán Fotó: Shutterstock

Az organikus naivitás tönkretette a mezőgazdaságot és hozzájárult az ország csődjéhez, illetve fizetésképtelenségéhez – amihez persze a központi árszabályozások és ártámogatások fenntarthatatlan rendszere is vastagon hozzátett. Hónapok óta állandóak a zavargások.

Az áremelkedések és hiányok felhergelték az árdotációnak korábban tapsoló lakosságot.

Az úgynevezett “organikus” termelés egyelőre és szerencsére csupán 1 százalékát adja a világ mezőgazdasági termelésének. Egyébként egy fontos, kiegészítő luxusrészpiaca lehet a nagyon gazdag országok mezőgazdaságának, ahol a vagyonos fogyasztók képesek megfizetni az így termesztett termények sokkal magasabb árának luxusát. De tömegélelmezésre alkalmatlan. Már csak azért is, mert sokkal nagyobb terület kell ugyanannyi áru előállításához: gyakorlatilag még egy bolygó kéne hozzá.

A srí lankaiak vissza is szívogatják az eszelős szabályozási kísérletet. Mementónak jó lesz. Megmutatni, hogy milyen az, amikor a gondolkodás nélküli, illuzórikus állami döntéshozatal megpróbálja „megerőszakolni” a közgazdasági valóságot. Mert abban csak a hideg racionalitás működik.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Hőség tábornok a harmadik világ éléskamráját pusztítja

Rendkívüli szárazság sújtja az indiai szubkontinens mezőgazdaságát. Talán éppen emiatt fog elpattani a húr India és Pakisztán között? Nem elég az orosz-ukrán gabonaexport megcsappanása, mellette éppen most került veszélybe a fejlődő világ “B terv” élelmiszerforrása is.