Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens.

Ezek a világ vezető startupvárosai a Pitchbook, egy amerikai vc-, magántőke és M&A adatbázis jelentése szerint. A városokat egy hatéves, 2023 második negyedévéig tartó időszakra bontva elemezték, figyelembe véve olyan tényezőket, mint az üzletkötések gyakorisága és értéke, az exitek vagy a finanszírozottság.

Amerika és Ázsia az élen

San Francisco vezeti a rangsort: a város az elmúlt hat évben 427,6 milliárd dollárnyi startup-tőkét vonzott be, ez több mint kétszerese a következő startupvárosnak, New Yorknak. Összesen 11.812 startup volt San Francisco környékére bejegyezve 2023 második felében, ami az amerikai startupok közel ötöde.

Az Egyesült Államok és Ázsia vc-városai a 20 ökoszisztéma 85 százalékáért felel, ezekben a városokban a legpezsgőbb a startupélet. Kína több várossal is szerepelteti magát a listán, de a top 20-ba a várakozásoknak megfelelően Tokió, Szöul és Szingapúr is helyett kapott.

Európa fejlődik

Európai város kevés van a listán, csak London és Berlin fért a top 20-ba. Az a lista viszont, ami a leggyorsabban fejlődő startup-ökoszisztémákat rangsorolja, már máshogy néz ki: Dubaj épphogy megelőzte Detroitot a lista élén. Itt már van európai szereplő az élbolyban: Berlin a harmadik leggyorsabban fejlődő startupváros.

Sőt, a 20 legjobban fejlődő város 65 százaléka Európában vagy az Egyesült Államokban található, szóval optimistán mondhatni, hogy Európa igyekszik tartani a lépést Ázsiával.

A Pitchbook teljes jelentése itt böngészhető.