Streamingháború: a Disney+ támadásban, a Netflix pozíciókat erősít

A Walt Disney-birodalom streamingszekciója felhasználószámban már nagyobb, mint a Netflix. A most zárult negyedévben a Disney+ 12,1 millió új ügyfelének, illetve a Hulu és az ESPN+ előfizetőszám-bővülésének köszönhetően a szórakoztatóipari megacég streaming szolgáltatásait 236 millió felhasználó választja, szemben a Netflix 223 milliós ügyféltáborával.

Fontos különbség a két streamingóriás adatai mögött, hogy a Disney az előfizetésszámot listázza, a Netflix pedig az előfizető személyekre hivatkozik. Tehát amikor egy felhasználó előfizet egy olyan csomagra, amiben a Disney+, a Hulu és az ESPN+ is benne van, a Disney háromszor könyveli el „felhasználónak” az adott személyt, a Netflixnél egy feliratkozás csak egyszer számolandó.

A negyedévben a Netflix és a Walt Disney bevételei is növekedtek, azonban az utóbbi vállalat Disney+-t is magában foglaló „direct-to-consumer” szegmense váratlanul magas, 1,5 milliárd dolláros veszteséget termelt – az elemzői várakozás mínusz 1,1 milliárd dollár volt.

A Disney+ működési vesztesége 700 millió dollárral nőtt az előző negyedévhez képest, alapvetően a magas gyártási és marketingköltségek miatt, de az sem kedvezett a platformnak – a konkurenciának sem –, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével a filmgyártók a mozikba terelik a premiereket és a nézőközönséget.

Bob Chapek, a Walt Disney vezérigazgatója úgy reagált a gyenge számokra, hogy

a streaming veszteségeit majd korrigálja az áremelés és a reklámos verzió bevezetése, 2024-re a Disney+ már nyereséges lehet.

Közben a Netflix-tábor 2,41 millió új előfizetővel bővült a negyedévben, miután az év elején még 200 ezres, a Q2-ben 970 ezres ügyfélvesztést könyvelhetett el, és erős évzárásra, akár 4 milliós előfizetőszám-bővülésre számít a vállalatvezetés.

A streamingszolgáltató nagy tőzsdei lejtmenetben volt/van idén, és nem tudta kikerülni a dolgozói leépítéseket, illetve sorozatelkaszálásokat.

Most nagy a bizalom a november elején indított reklámos, olcsóbb előfizetői csomagban. A „lite” verzió 12 országban, köztük az Egyesült Államokban, Japánban, Ausztráliában és Brazíliában debütált, 6,99 dolláros havidíjjal, ami 3 dollárral olcsóbb az “Alap” csomagnál.

A jövőre 100 éves Walt Disney december 8-tól áll át reklámsugárzásra, első körben az Egyesült Államokban.