Stresszábra: miért idegeskedünk karácsonykor?

Kapkodó és a pénztárcát megviselő ajándékvétel, agyunkra menő rokonok és víruspánik – idén is nagy karácsonyi stresszkutatást végzett a Civic Science. A felmérés amerikai, de itthon is ismerősek lehetnek a sémák.

A fő megállapítás:

  • a válaszadók majdnem fele (48 százaléka) idegesebb az ünnepek alatt, mint általában,
  • 43 százalékuk nem feszültebb a szokásosnál
  • és csak 9 százalékukat tölti el annyira a karácsonyi meghittség, hogy kevésbé stresszesek, mint az év további részében.

Arra az állításra, hogy a karácsony egyre inkább kereskedelmi felhajtás („commercialized event”) és feszültségkeltő időszak, a kitöltők 47 százaléka reagálta, hogy erősen egyetért, 29 százalékuk pedig inkább egyetértett vele.

Mi feszélyezi az amerikaiakat karácsonykor?

A kutatás szerint a legerősebb stresszfaktor az ajándékvásárlás (46 százalék), de a rokonokkal töltött idő (15 százalék) és a vendéglátás fáradalmai (11 százalék) sem kímélik az embereket.

A Civic Science egy korábbi felmérésében arra volt kíváncsi, az amerikai felnőttek hogy állnak az ajándékvásárlási célú hitelfelvételhez: 11 százalékuk erre készül, 78 százalékuk nem tervezi, 11 százalék bizonytalan. Így 22 százalékkal többen vállalnának karácsonyi adósságot a Covid-járvány előtti békeévhez, 2019-hez képest.

A nagy karácsonyfa-dilemma

Adventi ábránk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista friss felmérésében, amikor azt kérdezte az elemzőház, az idei ünnepekre ki és milyen karácsonyfát fog állítani.