„Ideig-óráig be lehet avatkozni, de megfizetjük az árát”

Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába – hangsúlyozta Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatója.

Optimisták a friss számok is, de sokkal inkább a valóságot tükrözik, mint az év elejiek – mondta Szabó Balázs arról, hogy a pénzügyminiszter korábban még 3 százalékos hiányról és 4 százalékos növekedésről beszélt, most viszont már 4,5 százalékos hiányról és 2,5 százalékos növekedésről. A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója az ATV műsorában úgy vélte: az év eleji számokat a vágyvezérelt gondolkodás szülte, nem a realitás.

Azt viszont hangsúlyozta, hogy jobb a helyzet, mint két éve, amikor a 10 százalék körüli béremelkedéssel 20 százalék körüli infláció párosult. „Most ugyanúgy látni egy hasonló ütemű béremelkedést, de 4 százalék alatti inflációt mérnek,

és ha az év végi mutató magasabb is lesz, a lakosság akkor is azt fogja érezni, hogy többet tud vásárolni.”

Arról pedig, hogy a kormány újra beavatkozhat az üzemanyagpiacon, kijelentette: idei-óráig be lehet avatkozni, de megfizetjük az árát.

„Egyszer már megpróbáltuk az ársapkát, de nem lehetett tartani. A piac elkéri az árát.”

És reagált Csányi Sándor kijelentésére is, miszerint a gazdasági fejlődés gátja jelenleg a magas kamatszint. Szabó Balázs alapvetően egyetért az OTP-vezér gondolatával, de nem igazán látja, hogyan lehetne a helyzeten változtatni. „Lehet még kicsit csökkenteni az alapkamatot, de nincs nagy tér, különben gyengül a forint és megugrik az infláció. Ez egy egyensúlyi kérdés.

Új világ van ahhoz képest, mint amit megszoktunk, nem fogunk visszatérni az alacsony kamatok korába.”

Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatójának írásait és szemléit itt böngészheti.

A teljes adást pedig itt nézheti meg: