Szabó Balázs: Működik a magyar gazdaság, felesleges az állami túlstimulálás

Bár a kormányzat szerint stabil a költségvetés és az államadósság is, sok az aggasztó jel. Egyre több kötvényt kényszerül kibocsátani az állam, ami rövid távon plusz forrást jelent a költségvetésnek, de a kamatok visszafizetése hosszú távon komoly gondot okozhat.

A magyar gazdaság állapotát Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatója elemezte az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este.

Gazdaságpolitikai hosszú vs. rövid táv

Nem mondunk újat azzal, hogy a kormányon belül vita van a rövid, illetve hosszú távú gazdaságirányítás között. Szabó Balázs így írta körbe a sakktáblát:

„Ha a kormány elengedi a hiányt, az mindig hosszú távon üt vissza. A Nagy Márton-féle gazdaságpolitika azt mondja, hogy rövid távon akarok jót, gazdaságot akarok élénkíteni, és ennek megfizetem az árát: >Nem baj, ha elszáll a hiány, nem baj, ha magasabb lesz az infláció, vállalom ezeket a következményeket, a gyors növekedés a fontos!<

Aki pedig a hosszú távú stabilitásra törekszik – véleményem szerint ez a helyes út –, az tudja, hogy nem szabad nagy inflációt generálni. Felesleges további állami beruházásokkal és segítséggel pumpálni a gazdaságot, amikor már alacsony a munkanélküliség és a stimulusok igazából nem tudnak hol segíteni.”

Egyensúlyozási játék

Szabó Balázs úgy látja, hogy Magyarország a következő években ki fog lábalni a válságból:

„A bérek várhatóan jobban nőnek majd, mint az infláció, tehát erősödni fog a fogyasztás, beindul a növekedés.”

(Zárójelben tesszük hozzá, hogy két nehéz év után, amikor leginkább a szegényebb rétegeket érintette a durva pénzromlás.)

Kérdés azonban a HOLD vezérigazgatója szerint, hogy megelégszünk-e azzal, hogy betartjuk a 3 százalékos költségvetési hiányt (az EU-s túlzottdeficit-eljárás egyik vörös vonala), és akkor 1-2 százalékos növekedést produkálunk, vagy a kormányzat úgy dönt, hogy hazánknak szüksége van 3-4 százalékos GDP-növekményre, amiért akár 6-7 százalékos költségvetési hiányt is bevállal. Szabó Balázs szerint egy ilyen helyzetben, a mostani gazdasági kilátások mellett nincs értelme agyonstimulálni…

Mi lehet az esetleges túlfűtés ára? Tényleg kipukkadt a kínai lufi? Mi történik Németországban? Hogy érti azt a vezérigazgató, hogy unalomba fulladt a várva várt recesszió? – mindez téma volt még az Egyenes beszédben: