„Kedvenc szektor az AI-on kívül nincs, de még az is távol áll az őrülettől”

A HOLD-nál kezelt privátbanki vagyon 35 százalékát birtokolják 60 évnél idősebb ügyfeleink, míg mindössze 10 százalék esetében idősebb a tulajdonos 70 évnél. A privát vagyonkezelt állomány körülbelül fele van külföldi devizában: ez túlnyomó többségében eurót, kis hányadban dollárt jelent. Ahogy az elmúlt években is: elsősorban vagyonnövekedésben látunk majd növekedést, és kevésbé az ügyfelek számában.

A magyar vagyonfelhalmozási szokásokról készített privátbanki körképet a Portfolio.hu, amelynek keretében a HOLD szakembereit is megkérdezték. Szabó Balázs vezérigazgató és Soós Péter senior privátbankár válaszolt a lap kérdéseire.

Ma már 61 év a dollármilliomosok átlagéletkora Amerikában, holott 1992-ben ez még 57 év volt. A szakértők szerint egyre nehezebb saját erőből gazdaggá válni a mai világban. Mi a helyzet Magyarországon és a saját ügyfélkörötöknél? Hol van a privátbanki ügyfelek átlagéletkora és melyek a vagyonfelhalmozást leginkább befolyásoló és nehezítő tényezők most?

Soós Péter: Vagyonfelhalmozási trendekben külön kell választani az utódlás révén vagyonhoz jutó második generációt, a 90-es években vagy 2000-es évek elején céget alapító első generációs vagyonfelhalmozókat, és az elmúlt tíz évben induló vállalatok tulajdonosait, vezetőit. Az utolsó csoportból kevesebben jutottak mára abba az életciklusba, hogy az aktív cégépítés mellett vagy után már nagyarányú értékpapír-befektetőként is megjelenjenek a privátbanki piacon. De ez csak idő kérdése.

Az első két csoport külön-külön teljesen más megközelítést igényel, amelyre minden privátbanknak meg kell találni a saját válaszát. A HOLD Alapkezelőnél nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tradicionálisan kiemelkedő partnerek tudjunk lenni az elsőgenerációs vagyonfelhalmozók számára, de közben fiatalos kommunikációval és naprakész digitális megoldásokkal meg tudjuk szólítani és ki is tudjuk szolgálni a második és idővel harmadik generációs ügyfeleket is. Részben ennek is köszönhetően ügyfeleink átlagéletkora valamivel a szektor átlaga alatti: 53 év. De nem csak az átlagéletkor viszonylag alacsony, hanem a medián és a vagyonnal súlyozott medián is szinte ugyanennyi (54 év).

Vagyis éppen annyi 54 évnél idősebb ügyféllel rendelkezünk, mint ahány 54 évnél fiatalabbal, és a kezelt vagyon is nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a 54 év alatti és 54 év feletti ügyfeleink között.

A születéssel kezdődik

Egyre több jel utal arra, hogy jelentős vagyontömegek indulhatnak meg itthon is, a privátbanki ügyfélkör nagy része már a generációváltás/utódlásmenedzsment küszöbén áll. Mekkora vagyontömeget érint ez a saját ügyfélkörötöknél és milyen kihívásokat jelent a közeljövőre nézve az üzleti működésetekben?

Soós Péter: A HOLD Alapkezelőnél több mint tíz éve foglalkozunk a generációváltás témakörével. Részben éppen annak is köszönhető az ügyfeleink viszonylag alacsony medián életkora, hogy a második generáció egyre több tagját, az alapítókkal együttműködve, proaktívan vonjuk be a vagyonkezelésbe, azzal a céllal, hogy akár több évtizedes vagyonkezelési tapasztalattal rendelkezzenek, mire az átörökített vagyon kezelésének terhe rájuk nehezedik. Privátbankáraink a cégutódlás dilemmáival kapcsolatban is folyamatosan képzik magukat. A generációs vagyonok kezelésének idővel ez a tudás is alappillérévé kell váljon.

Az általunk kezelt vagyon 35 százalékát birtokolják 60 évnél idősebb ügyfeleink, míg mindössze 10 százalék esetében idősebb a tulajdonos 70 évnél.

Hiszünk abban, hogy a generációváltásra való felkészülés ideális esetben már akkor elkezdődik, amikor a vagyon tulajdonosának első gyereke megszületik. A következő éles pont a gyerek(ek) nagykorúvá válása. És mire a következő generáció eléri a 30-35 éves kort már nagyon hasznos, ha viszonylag átgondolt utódlási stratégiával rendelkezünk. A különböző vagyonkezelési megoldások megértése is fontos része a vagyonkezelésnek. Ennek egyik eleme, hogy 2020-óta vezetünk számlát bizalmi vagyonkezelőknek (céges és magánszemély formában is) és vagyonkezelő alapítványoknak.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy bankáraink mélyen értsék ezen struktúrák működését, jogi környezetét és felhasználásuk utódlási vetületeit is. Az utódlást azonban nemcsak ügyfeleink, hanem privátbankáraink szintjén is nagyon fontosnak tartjuk. Ezért is döntöttünk szűk három évvel ezelőtt, hogy a privátbankári csapatunkat pályakezdő kollégákkal erősítjük. Mára a bankári csapat fontos részét alkotják a következő generációs kollégák, akik közvetlen közelről látják, értik a második, harmadik generációs ügyfelek vagyoni és hétköznapi dilemmáit is.

A vagyon fele külföldi devizában

Mibe fektetnek most a vagyonos magyarok, mely szektorokat, papírokat keresik és melyek a legkedveltebb devizák, ha befektetésről van szó? Okoztak-e átsúlyozást a privátbanki portfóliókban a beesett lakossági állampapír-kamatok?

Szabó Balázs: Devizákat tekintve az euróra és forintra vonatkozó kereslet aránya átlagosnak látszik, a 2022 ősze óta eltelt idő megnyugvást hozott. Ahogy az elmúlt években is, a Hold privát vagyonkezelt állomány körülbelül fele van külföldi devizában: ez túlnyomó többségében eurót, kis hányadban dollárt jelent. Míg a piacon az elmúlt egy-két évben a befektetésijegy-állomány növekedés 95% feletti arányban, tehát szinte teljesen pénzpiaci vagy kötvényalapokban csapódott le, addig mintha a részvény-, vegyes, abszolút hozamos alapok piaca is éledezne.

Bár a statisztikákban ez még inkább csak a vegyes alapoknál látszik, a jövőben az a várakozásunk, hogy a részvény és abszolút hozamú alapok tere is növekedni fog a kötvényhozamok esésével és a lakossági állampapírok reálhozamának csökkenésével párhuzamosan.

Jól azonosítható, kedvenc szektorok most az AI-felfutás és az NVidia kivételével nem igazán vannak, de ez az időszak sem hasonlítható a 2021-ben látott technológiai és zöld részvények körüli őrülethez.

Milyen évet vártok a hazai privátbanki szektor kapcsán idén, milyen vagyonbővülés jöhet a tavalyi kiugró számok után? Mivel lehetne felrázni a jóformán inkább csak stagnáló piaci ügyfélszámokat?

Szabó Balázs: A lakossági állampapírok reálhozamának és az ingatlanbefektetések vonzóságának csökkenése, illetve a pénzügyi tudatosság lassú, de növekvő fejlettsége hozhat új privátbanki ügyfeleket a piacra. Ahogyan az elmúlt időszakban is láttuk a piacon, elsősorban vagyonnövekedésben látunk majd növekedést, és kevésbé az ügyfelek számában.


Szabó Balázs, a HOLD vezérigazgatójának írásait és szemléit itt böngészheti, Soós Péter, szenior privátbankár anyagait pedig itt találja a HOLDBLOG-on.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.