„A privát tranzakcióknak alanyi jognak kellene lenniük”

A Bitcoin veszített az anonimitásából és a privát jellegéből, de a változással nyertünk is – mondta Szabó Dávid a Hit Rádió műsorában. A CryptoPosition Fund és a HOLD-nál elérhető Superposition Alap portfóliókezelőjétől szemezgetünk pár értékes gondolatot.

„A Bitcoin lényege, hogy ne legyen mögötte semmi, hogy kormányoktól, nemzetgazdaságoktól független legyen. Ha a nemzetgazdaság irányítói elrontják a dolgukat vagy esetleg rendszerszintű problémák vannak benne, akkor legyen egy menekülőeszköz, ami felértékelődhet.”

„Nem jó, hogy a Bitcoin a teljes decentralizációtól az állami ellenőrzés felé tendál. Az állam belelát a pénzügyeimbe akkor is, ha nem vagyok bűnöző. A privát tranzakciók végrehajtásának alanyi jognak kellene lennie.”

„A Bitcoin árfolyamát egyre inkább az határozza meg, hogy kapott egy hatósági jóváhagyást (a januárban elfogadott spot Bitcoin ETF-et – a szerk.) Szóval már nem teljesen független, veszített abból az eredeti ígéretéből, hogy egy kormányoktól teljesen független eszköz lesz.”

„A Bitcoin veszített az anonimitásából és a privát jellegéből, de nyertünk is vele: korábban nem volt lehetőség, hogy egyedül, elektronikusan pénzügyi értéket tudjak küldeni egyik kontinensről a másikra. Vagy készpénzben vittem, vagy rábíztam a pénzt egy közvetítőre, egy harmadik félre, tipikusan egy bankra. A Bitcoinnal meg tudom csinálni, hogy a saját zsebemben tartom, mint a készpénzt, és utalhatom is, csak közvetítő nélkül.”

Szabó Dávid írásait itt böngészheti a HOLDBLOG-on.

A teljes adást pedig itt hallgathatja meg: