Széttört a folyamatos defláció illúziója

A Portfolio Checklist a 2022-es év globális gazdasági trendjeit, valamint azok Magyarországra gyakorolt hatását értékelte Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő felügyelőbizottságának elnökével.

A 2022-es év kapcsán vannak, akik szeretnek olyan címkéket hangoztatni, mint a “korszakhatár”, és előjöttek mindenféle “ébredéssel” kapcsolatos metaforák is. Bár Szabó László nem híve a nagy szavakkal dobálózásnak, szerinte is egy szembesítő és kijózanító évet zárunk.

A befektetők és gazdaságpolitikusok gyakran elfelejtik, hogy a gazdaság nagyon erős ciklikusság alapján működik. Amikor a ciklus egyik pontján állunk, mindig megjelennek olyan elméletek, amelyek az adott pillanat trendjeit hosszú távon kitartó folyamatnak látják (“this time is different”), nem a ciklus egy lépcsőfokának.

“Az olyan éveknek, mint 2022, az a feladatuk, hogy széttörjék a vágyakra alapozott elméleteket”

– hangzott el Szabó Lászlótól.

Milyen elméleteket?

Az első és legfontosabb, hogy széttört a deflációs állapot illúziója arról, hogy folyamatos fejlődés és globalizáció van, amit kiegészít egy fontos gazdaságpolitikai eszköz, a modern monetary theory; tehát a gazdaságpolitika nyugodtan csinálhat államháztartási hiányt, amit a nemzeti bank nyugodtan megfinanszírozhat “nulla kamattal” – ez a gazdaságpolitikai szuperfegyver vált használhatatlanná az infláció megugrásával.

Mellette fontos hatása volt idén annak is, hogy húszévnyi kínai ingatlanpiaci buborék kezdett kipukkadni, illetve hogy megváltoztak a globális biztonság- és energiapolitikai alapvetések.

2022 a reálhozam visszatérésének éve volt

Az elmúlt év legfontosabb változása a befektetések tekintetében a pozitív reálhozam visszatérése volt a világ legfontosabb tőkepiacain. Nyugodtan beszélhetünk normalizációról: miért is érné meg bárkinek hosszú távra elhalasztani a fogyasztását (tehát megtakarítani), ha később cserébe csak kevesebbet tud majd fogyasztani?