Szabó László: Nincs dráma, csak bizonytalanság

Az egykori és lefelé csúszó középosztály fellázadt és szabadabban szeretne élni, gondolkodni, ez az egyik legfontosabb oka Donald Trump győzelmének – vallja Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke. Úgy látja: az amerikaiak azt tudják, hogy mit nem akarnak, de azt nem, hogy helyette mi legyen. És Trumpról sem tudják, hogy mit fog tenni.

Az egyik legsikeresebb magyar vagyonkezelővel, pénzügyi befektetővel Somogyi Zoltán szociológus, politikai elemző készített beszélgetést, amelyet a blogján tett közzé.

“Sem Orbán, sem a magyar baloldal nem örülhet igazán: az elnökválasztás eredményeképpen a globalizmus gyengülni fog, erősebben védik majd a nemzeti piacokat, ami viszont a legkárosabb Magyarország számára lehet Európában. Fizetni fogunk még ezért, ha máshogy nem, akkor jóval több pénzt a NATO-nak, mint eddig. A baloldal viszont útválasztás előtt áll: vagy hajlandó foglalkozni az embereket ténylegesen érdeklő problémákkal, vagy öt-tízszázalékos pártcsoport lesz” – összegez Szabó László.

A Concorde Alapkezelő elnöke szerint Donald Trump lépései kiszámíthatatlanok. Hillary Clinton részese volt a hivatalos politikai ökoszisztémának, konformista, kiszámítható, konszenzuskereső, így nagy hurrikánok nem követték volna a mozgását. Trumpról azonban ez nem mondható el biztosan, ő sötét ló.

Szabó László úgy látja: “Olyan változásokra kell felkészülnünk, ami sokak számára döbbenetes meglepetéseket fog okozni. Szerintem ezt az amerikaiak többsége még nem érzi. Mi magyarok már sokkal jobban tudjuk, hogy egy nonkomformista politikus abszolút törvényalkotói többséggel milyen mértékű változásokat tud generálni”.