Vita a szardella körül

Kiverte a biztosítékot a hazafias fogyasztók egy részében, amikor kiderült, hogy a spanyol gasztronómiai nemzeti büszkeség, az “anchoas del cantabrico”, azaz a cantabriai, sóban érlelt, majd olívaolajban eltett szardíniafilé (többek szerint a világ legjobb szardellája, még olasz éttermekben is felbukkan, ami nagy elismerés, a Mercadonában ugyan ilyen név alatt fut) Cantabria partjai mentén halászták, de valójában egy marokkói üzemben dolgozták fel, azaz a munkaerőigényes filézést, dobozolást ott végezték el.

Hogy hívhatják akkor cantabriainak?

A cég azzal védekezik, még a remek lánc megérdemelten eurómilliárdos alapító tulaja is megszólalt, hogy a hal spanyol eredetű, tehát joggal, és az információt, hogy Marokkóban dolgozták fel, nem titkolja, rajta van a csomagoláson.

Ebben igaza van. Ez egy olcsó diszkont, elérhető árú terméket akar adni a fogyasztónak, gyilkos verseny van, és a szardella, ami tulajdonképpen fűszer, ízfokozó, minden sós ételt fel lehet dobni vele, és ilyenként egyenes ági leszármazottja az ókori-római garumnak (még ha az napon rohasztott halból is készült), nem olcsó, még az 50 grammos marokkói doboz is, tehát 70 euró kilója. Ha nem ott dolgoznák fel, sokkal drágább lenne. A piacon persze frissen 2 euró egy kiló apróhal, a hozzáadott érték a feldolgozásban és főleg a kereskedelemben van. Mint mindig.

A marokkóiak meg munkahelyeket nyernek: win-win-win.

Hiszen a fogyasztó sincs károsítva, választhat: vagy megveszi a marokkóit olcsóbban, vagy megveszi a teljesen hazait, ami akár 50-100 százalékkal drágább. Nem kötelező egyiket sem venni, az információk pedig publikusak.

A kicsi halacskák pedig akárhol kerülnek sóba, aztán olívaolajba, fantasztikus ínycsiklandó finomságok. Ha pedig még friss paradicsomvelő is kerül melléjük, pirítóssal, az már a szentháromság, a legjobb ételek ilyen pofonegyszerűek. Csak jó alapanyag kell, aztán pusztán értő kéz az összeválogatásukhoz: pirított kenyér, paradicsom, cantabriai szardella az a tökéletes előétel fogás, és nem is kell a tálalását ennél inkább túlbonyolítani, nincs mit felcicomázni a szent egyszerűségen.

Itt látható, hogyan is kerül a konzervbe a szardella:

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Szabadpiac: Barcelona-Madrid két szendvics áráért

A jegyárak azonnal majd’ feleződtek, amikor liberalizálták a piacot, és színre lépett három társaság az egyik legforgalmasabb spanyolországi vasútvonalon.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.