Szaúdi álom

Amióta van lehetőségem a HOLDBLOG felületén írni, azóta számos alkalommal a kelet-nyugat szembenállás aktuális fejleményeiről számolok be ezen a felületen. Az elmúlt hetek ezúttal ismét azt bizonyították, nem véletlen ez az érdeklődés részemről. Ugyan nem tudjuk, hogy a XXI. század pontosan kinek az évszázada lesz, de lassan bátrabban merülhetünk tippelni arra, hogy a küzdelem valahol Ázsiában dől majd el.

Szaúd-Arábia gazdasági céljai

Szaúd-Arábiát nem tudom mennyire érdemes külön bemutatni, de mindenképpen azon országok közé tartozik, amely egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy egy fejlődő, nagyban gondolkodó országképet mutasson magáról, és mindehhez természetesen azok a nyugatiasodónak tűnő lépések is tartoznak, amelyek példának okáért a nők jogainak támogatását is jelentik. 2018 óta már autót, 2023 eleje óta pedig már gyorsvonatot is irányíthatnak a nők. Ezen lépéseknek köszönhetően a nők már közel 40%-a dolgozik az országban, és a hagyományos területeken túl (oktatás, egészségügy) már a vendéglátás és a turisztikai szektor kínálta opciók is felkerülnek a térképre a gyengébbik nem számára.

A Szaúd-Arábiában 2017-ben elkezdett Neom projekt célja egy olyan társadalmi és gazdasági reformfolyamat megalkotása volt, amelyek hála teljesen új iparágak (turizmus, technológia, szórakoztatás) virágoznak fel az országban. Ehhez viszont fejlesztések kellenek. De mindenek előtt egy koncepció. A Neom ugyanis valójában egy gigantikus okosváros lenne 26 500 km2-en. Az ötlet 500 milliárd dollár körüli összegbe kerülne és nagyjából 9 millió embert tudna elhelyezni a sivatag kellős közepén, elképesztően modern köntösben. A The Line egy valóban futurisztikus projekt, amelynek megvalósítása körül azért még bőven akadnak azért kérdőjelek.

Neom: The Line Project
Forrás: Shutterstock

De miből van erre pénz? Azt hiszem elég szemléltető példa az Aramco 2022-es profitjáról való rövid beszámoló. A szaúd-arábiai kőolaj- és földgázipari vállalat 161 milliárd dolláros rekordnyereséggel zárta a 2022-es évet. A 2023. márciusi adatok szerint az Apple az egyetlen cég a vilgáon, amelynek forgalomban lévő részvényeinek teljes piaci értéke meghaladja az Aramco értékét. Anélkül, hogy ennél még mélyebbre mennék, egyértelmű, hogy jut miből a minőségi szakértőket is az országba csábítani. Ahogy Katarban vagy az Egyesült Arab Emírségekben is belátták, Szaúd-Arábia is tudja, hogy a fejlődéshez mindig a tudás az első. Az úgymond olajból működtett államok pedig egyre inkább értik és érzik, hogy miként bővíthetik azon piacok körét, amelybe lehet és érdemes fektetni a további bővülés érdekében.

Indul a sportwashing?

Indul bizony, de mennyire. A sport ugyanis mindig a legrövidebb út a gazdasági érdekek megtalálásához is. Nehéz összefoglalni, hogy mi minden volt és lesz, amiben Szaúd-Arábia érintett a sport területén. 2022 augusztusában például egy váratlannak mondható esemény, egy nagyszabású bokszmérkőzés zajlott Dzsiddában Oleksandr Usyk és Anthony Joshua között. Jelenleg pedig arról zajlanak tárgyalások, hogy egy Tyson Fury-Oleksandr Usyk és egy Anthony Joshua-Deontay Wilder mérkőzés is összejöjjön az országban. 2022 elején az Aramco az Aston Martin Formula-1 csapatot is lényegében nevére vette egy hosszú távú partnerségi megállapodásnak köszönhetően. 2023-ra már le van fixálva egy súlyemelő világbajnokság Szaúd-Arábiába, 2029-ben téli Ázsiai Játékokat rendeznek, remények szerint már a Neom projekt helyszínein belül. 2034-ben pedig az Ázsiai Játékok költöznek Rijádba.

Anthony Joshua (bal) és Oleksandr Usyk (jobb) bokszmérkőzése Dzsiddában
Forrás: Getty Images

Érezhető előszele ez annak, mint amit Katar esetében már jól megismerhettünk. Szaúd-Arábia azt az utat járja be, amit a 2022-es világbajnokság rendező országa. Nem is mutatkozhat ez meg annál jobban, minthogy 2030-ban Katar rendezi az Ázsiai Játékokat és ezt követi Szaúd-Arábia. Hasonló a helyzete a labdarúgó Ázsia-kupa esetében is, de ez már a következő fejezet témáját érinti.

A labdarúgás a legkönnyebb út

Hiszen persze, mindig a labdarúgás a legkönnyebb, amin keresztül a leggyorsabban be lehet szivárogni a köztudatba, és amely a legkönnyebb eléréseket eredményezi a célokhoz. Így tehát nem meglepő, hogy a 2023-as, katari Ázsia-kupa után a következő, 2027-es Ázsia-kupa már Szaúd-Arábiában kerül megrendezésre. A 2030-as világbajnokság kapcsán pedig egy egyelőre szürreálisnak ható, görög, egyiptomi, szaúdi közös pályázattal hozná vissza a világbajnokságot mihamarabb Ázsiába az arab állam. A hírek szerint Szaúd-Arábia abban az esetben is tovább próbálkozna, ha a 2030-as rendezést nem sikerülne megkaparintani. A Neom projekt várható beérésével és az egyre több sportesemény megrendezésével együtt joggal emelkedne Szaúd-Arábia ilyen típusú reputációja, amelynek végén akár önállóan is elnyerhetnék a rendezés jogát.

Cristiano Ronaldo az Al-Nassr mezében
Forrás: Shutterstock

A futballba való betekintés valójában a Newcastle United 2021-es megvásárlásával kezdődött, amely után alig egy év telt el, hogy újra robbanjon a bomba, hiszen Cristiano Ronaldo 2022 december utolsó napjaiban megegyezett az Al-Nassr csapatával. Ekkor még maximum csak sejteni lehetett azt a napjainkban történő átigazolási hullámot, amit most láthatunk. Elsőként az a Karim Benzema köteleződött el az Al-Ittihad együtteséhez, aki még 35 évesen is ontotta magából a gólokat a legmagasabb szinten. Nem hiába kapta meg az Aranylabdát legutóbb. A francia játékos, három évre, 107 millió dolláros szerződést írt alá. Benzema csapattársaként fogadhatja N’Golo Kantét, akivel alighanem egyébként is jól ismerik már egymást. Kanté 86 millió dollárra számíthat négy éves szerződése kapcsán. Ám ezen ingyenes transzferek még érthetőek is voltak a maguk fényében, hiszen 30-35 év feletti játékosokról beszélünk. Az elmúlt napokban viszont a portugál Rúben Neves játékjogáért 60 millió dollárt adott az Al-Hilal csapata. A 26 éves középpályás igencsak meglepő döntést hozott karrierje ilyen korai szakaszában ezzel az átigazolással. Itt azonban még biztos nincs vége.

Sorra dőlnek ki a pletykák az újságok címlapjairól a további, esetleges érkezők kapcsán.

Egyes vélemények szerint Hakim Ziyech, Kalidou Koulibaly, Edouard Mendy, Romelu Lukaku és akár még Mohamed Salah is kiköthet Szaúd-Arábiában. Nem véletlen, hogy főként Chelsea játékosok vannak felsorakoztatva a nevek között, hiszen az elmúlt egy év túlzott bevásárlása és a csapat rossz teljesítménye erős keretátalakítási folyamatokat indikál jelenleg. Ugyanakkor ne legyenek kétségeink az ennél merészebb szaúdi álmokról sem. Szaúd-Arábiában ráadásul a korábbi kínai probléma sem jelenthet gondot, hiszen nyolc külföldi játékost regisztrálhatnak a klubok, amely egy tekintélyes szám, ha biztosan helyet akarnak szorítani a legnagyobb sztároknak. Ezek mellett az Aramconak is lett saját csapata és az ország beruházási alapja 75%-ban „betulajdonolta” a négy, kvázi legkomolyabb klubot. Az elköteleződés igencsak erősnek látszik.

Nem állíthatjuk, hogy teljesen példátlan, ami a szemünk előtt történik, de egyértelmű, hogy Szaúd-Arábia ott is meg tudta vetni a lábát, amely eddig az ázsiai különítményeknek nem sikerült Kataron át egészen Kínáig. Sőt, úgy gondolom, hogy valamilyen formában Oroszország is beemelhető ebbe a diskurzusba. Hogy a Szaúd-Arábiában zajló eseményeket tudja és akarja-e majd követni valaki a televízióban, az nagy kérdés. Ugyanakkor véleményem szerint mindez itt sokkal inkább Elon Musk űrbe kilőtt kocsijához hasonlítható. A PR-érték viszont napról napra jelen lesz ezen játékosok szereplése és élete kapcsán.

A futballisták Instagram-, Facebook- vagy éppen TikTok-felületei éppen megfelelő elérést biztosítanak majd akkor is, amikor a hétvégi pihenésről posztolnak a közösségi médiában. Ha pedig minden egyes hírben szerepelni fog az ország neve a világsajtó és az online felületek összes pontján, akkor pontosan tudjuk, hogy egyrészt már önmagában célt ér a jelenlegi elképzelés, másrészt folyamatában épül az a kultusz, amelynek mentén Szaúd-Arábia a XXI. század egyik gigantikus nyertese lehet.

A cikk szerzője Sziklai Attila.