Szél a kikötőben

Az elmúlt években az inflációtól való félelem az arany felé hajtotta a befektetőket. Egyre többen gondolták úgy, hogy az arany egyfajta biztonságos menedék, safe-haven”, amiből nem sok van a viharos időkben. Az árfolyama augusztus 22-én új rekordot ért el: átlépte az addig még sohasem látott 1900 dollárt, majd az elmúlt három napban kb. 7%-ot veszített értékékből.

2008 óta több mint duplázódott az arany ára, és az elmúlt egy évben is az árfolyam csaknem töretlen emelkedésének lehettünk tanúi. Felfelé hajtotta az árat az USA leminősítése, az euró-zónában tapasztalható pénzügyi, gazdasági nehézségek és a tőkepiacok elmúlt hetekben tapasztalt nagy volatilitása is. People are loosing confidence in monetary management” – nyilatkozta a Bloombergnek Nick Barisheff, a Bullion Management Group vezetője néhány napja. Vagyis: a befektetők az inflációs kockázatot arany vásárlással hedge-elik.

A nemesfém árfolyamának esésre nem sok magyarázatot találunk. Különösebb hír nem jött ki, a problémák sem oldódtak meg. A meredek emelkedés mögött a FED pénznyomtatási, ún. quantitative easing III.” tervei iránti várakozások indokolhatták. Ugyanakkor mind tudjuk, hogy még a biztonságos kikötőkben is fúj néha a szél. Az új árfolyamcsúcsra igen gyorsan kapaszkodott fel, ami mögött leginkább pszichológiai tényezők szoktak állni. Az ár alakulása vélhetően továbbra is attól függ, mikor gondolják úgy a befektetők, hogy túl vagyunk a mélyponton.

Most mindenki Bernanke bejelentésére vár…