Szellem a palackból

Az elmúlt 18 hónap összeurópai tétovázása nyomán kiszabadult egy hatalmas szellem a palackból és nem nagyon tudom, hogyan lehetne visszatuszkolni.

A világ fejlett gazdasági rendszerében a szuverén állampapíroknak kitüntetett szerepe van (azaz bocs: volt). Ezek jelentették a kockázatmentes eszközöket a bankrendszer számára. Hozamukat használták az egyetemisták a különböző tőkeköltség számításánál, befektetési elemzők milliárdos felvásárlási tranzakciók árazása során. Ebben parkoltatták tőkéjüket a spekulánsok kockázatos ügyleteik közben, csakúgy, mint a biztosítók és a nyugdíjalapok, ha kockázatmentes eszközöket kívántak birtokolni. A pénzügytan egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen bástyáját jelentette az állampapírok kockázatmentes hozama.

Mindez a múlté. Az önmagában jelentéktelen görög seb orvosi műhiba következtében elfertőződött, s ez átterjedt az európai szervezet számára létfontosságú Olaszországra. Az állampapírok sebláza hozamuk emelkedésében nyilvánul meg, így az olasz bankok kockázatkerülés céljából tartott hazai állampapírjai mára úgy tűnik mérgező eszközökké váltak, amelyektől sokak szerint jobb megszabadulni. Lehetséges ez? Egyértelműen nem. A belföldi menekülési utak korlátozottak, hiszen egy esetleges államcsőd a teljes gazdaságot magával rántja. Ha az állam nem fizeti ki a gyógyszergyárat, az nem fizet a munkásait, akik nem fizetik ki a gyerek fociedzőjét, aki…

Külföldi biztonságos kikötőnek az eurózónán belül Németország mutatkozik, de a biztonság csupán délibáb. A németek jegybankja finanszírozza ugyanis az ECB-n keresztül a periféria bankrendszerének likviditását, ráadásul hogyan nézne ki a német exportvezérelt gazdaság legfontosabb exportpiaca nélkül? Egyensúly és adósság tekintetében mind az USA, mind Japán rosszabb helyzetben van, mint Európa, Norvégia és a nemesfémek pedig túl picik a tengernyi menekülni vágyó pénz befogadására, így tényleg nem tudom hova bújhatnának a teljes biztonságra vágyó befektetők.

Nincs megoldás, megfelelő viszonyítási pontok nélkül nem tud hatékonyan működni a pénzügyi rendszer, megoldás hiányában gyorsan haladunk a káosz felé. Vissza kellene préselni ezt a szellemet valahogy a palackjába, de jelenleg nincs ötletem, ki tudná ezt megtenni.

Talán majd ők? (Különösen jó az utolsó mondat)