Szerencsejáték-ipar: a FinTechre mosolyog a szerencse

A szerencsejáték története csaknem egyidős az emberiséggel: már az ókori kínaiak is hódoltak a lottó ősi formáinak, a görögök és rómaiak kockáztak, majd a középkorra megjelentek a kártyajátékok, Napóleon pedig a blackjacket terjesztette el Európa-szerte. Velence újkori újítása a kaszinó volt, amely intézmény – kis átalakulásokkal – egészen a ’90-es évek közepéig a szerencsejátékok fellegvárának számított. 1996-ban indították el az első online kaszinót InterCasino néven és mára aziparág jelentős átalakulásokon ment keresztül a digitális forradalomnak köszönhetően.

Az új lehetőségek, mint az okoseszközök elterjedése és az internetes lefedettség bővülése, megváltoztatták a fogyasztói magatartást, a játékosok folyamatosan pártolnak át az online szolgáltatásokhoz, a Covid-járvány miatti szabályozások pedig exponenciálisan megnövelték az online piac méretét – ami 2022-ben 63,53 milliárd dollár nagyságú volt, a várakozások pedig közel 12 százalékos átlagos éves növekedési ütemet jósolnak 2030-ig.

Hogyan növekedhet ez az amúgy is hatalmas iparág két és félszeresére a következő hét évben? Milyen trendek fogják dominálni a piacot és milyen szerepet kapnak a pénzügyi technológiai innovációk az online szerencsejáték szektorában?

Kényelem és biztonság, avagy a FinTech lehet a nyertes lap?

Habár az online szerencsejáték-ipar népszerűsége töretlen, mégis az egyesült királyságbeli játékosok több mint egyharmada veszi igénybe a szolgáltatásokat inkább hús-vér formában. Ez az arány más országokban még magasabb, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen hátulütőket tulajdonítanak az online szerencsejáték-szolgáltatóknak és milyen fejlesztések bevezetése mentén eszközölhetők ezen hiányosságok.

A szektor szolgáltatóknak a felhasználói promóciók, bónuszok és további marketingtevékenységek mellett az irányukba támasztott jogi elvárásoknak is eleget kell tenniük. Mind a kényelmi, mind a biztonsági funkciókat figyelembe véve garantálniuk kell a személyes adatok és a felhasználói profilokon tárolt pénzösszegek biztonságát, azonnali hozzáférhetőségét, ugyanakkor a hitelesítési eljárásokat felhasználóbaráttá, könnyen kezelhetővé, gyorsabbá és mobilissá kell változtatniuk, ráadásul a globálisan eltérő jogszabályi előírásoknak is meg kell felelniük, és emellett a versenytársaktól diverzifikáló funkciókkal is bővíteniük kell szolgáltatásukat a sikeresség elérése érdekében.

Így talán nem is olyan meglepő, hogy a szerencsejáték-szektor volt az egyik legelső iparág, ami sikeresen felkarolta a FinTech lehetőségeit és továbbra is implementálja a legújabb pénzügyi technológiákat a szolgáltatásaiba. A FinTech jelenlegi trendjei megoldást nyújthatnak a szerencsejáték-ipar kihívásaira: a jelenlegi pénzügyi innovációk általában mobilbarát applikációk formájában érhetők el, könnyen használható, egyszerűsített terméket és szolgáltatást nyújtanak, amelyek személyre szabott ajánlatokkal bombázzák a felhasználót „a hétköznapjai megkönnyítésének” érdekében, továbbá a technológiai startupok szívesen kollaborálnak nagyvállalatokkal innovatív megoldások kifejlesztésének céljából.

Jelenleg alkalmazott technológiák és a következő „leosztás”

Azonnali pénzfelvétel

A legtöbb fogadóiroda és online kaszinó már évek óta biztosítja az azonnali pénzfelvétel lehetőségét, mint az egyik legelső FinTech-funkciót, hiszen a játékvilág meghatározó tényezője az idő. A sportfogadásnál jellemzően más szorzóval fogadható egy kimenetel a meccs kezdetén és egy bizonyos esemény, például szabadrúgás közben, így a fogadók előnyben részesíthetik azon irodákat, ahol minél előbb bonyolíthatnak le tranzakciót, hiszen a márka reputációjának elengedhetetlen része a minőségi ügyfélszolgálat.

Omnichannel rendszer

Az Omnichannel rendszer lehetővé teszi, hogy a játékosok több csatornán és vásárlói útvonalon is eljuthassanak a szolgáltatáshoz egy rendszerben összehangolva, miközben a vásárló magas ügyfélélményhez jut. Például ha asztali gépről szállunk be egy pókerversenyre, a szolgáltatónak biztosítania kell a zökkenőmentes átállást egy másik platformra, illetve a pénzbefizetéseket és felvételeket minél több módon elérhetővé kell tennie az egyszeri banki átutalástól kezdve a kártyás befizetésen át az innovatív fizetési lehetőségekig – ilyenek például az e-pénztárcák vagy kriptovaluta-tárcák. A többcsatornás fizetés által az optimális marketingcsatornák is könnyebben meghatározhatók és a megfelelő elemzési metódusok után targetált hirdetésekkel növelhetik a felhasználói hűséget, ami profitnövekedést okoz.

Tokenizált fizetés

A tokenizált fizetés egy olyan fizetési folyamat, melyben a bankkártya és számla adatai helyett egy generált token, vagyis reprezentatív érték/azonosító használatával történik tranzakció. Magas szintű biztonságot nyújtanak ezáltal az okostelefonon vagy más hasonló csatornán történő be- és kifizetések során, hiszen a tranzakcióval párhuzamosan nem tárolódik és transzferálódik fizetési adat, minden a szolgáltatónál tárolódik.

Elektronikus pénztárca

Az e-pénztárca, mint a Neteller vagy Google Pay tulajdonképpen egy virtuális számla, amit hagyományos módon tölthetünk fel, majd ha használatba szeretnénk venni, csak e-mail címünket és jelszavunkat kell megadnunk. Az eszköz előnyei, hogy a tranzakciók pillanatok alatt teljesülnek és jó alternatíva, ha a bank nem engedélyezi a bankkártyát szerencsejáték-tranzakciók használatához.

Mesterséges intelligencia

Az MI már évek óta aktív szereplője a szerencsejátékiparnak, használják többek között az ügyfelek bevonzására, adatelemzésre, versenyképesség javítására, csalók kiszűrésére, de a felhasználói igényeket előtérbe helyezve egyéni ajánlatok javaslatára és viselkedési minták nyomonkövetésére is képes lehet, ezzel akár a függőség kialakulási esélyeit is mérsékelheti és a felhasználó pénzügyi előzményei alapján korlátozhatja a játékban.

„Buy now, pay later” fizetési rendszer

A BNPL-rendszer a lehető legjobb dolog, ami az online kaszinókkal történhetett. Képzeljük el, hogy szeretnénk pár kört játszani a nyerőgépeken, de nincs elég pénzünk rá. Ez esetben csak kölcsönkérünk egy erre létrehozott applikációtól, mint a Boku, ami a hitelképességedet megállapítva tíz és ötszáz dollár közötti összeget ad a játékosszámládra és a hó végén számláz ki. Bár a rendszer működőképes, elenyésző számú szolgáltató alkalmazza ezt a technológiát a jogi szabályozások miatt, azonban a jövőben érdemes lesz figyelemmel követnünk a BNPL-rendszerek helyzetének alakulását.

Fiók nélküli kaszinó

Néhány FinTech-vállalat a pénzügyek kezelésén is túlmutató szolgáltatást nyújt. A svéd Trustly segítségével nem kell online szerencsejátékhoz felhasználói fiókot regisztrálnod, ugyanis az app összeköti a bankodat a választott online kaszinóval, kezeli a személyazonosságod igazolását és még e-pénztárcaként is funkcionál, így nem kell semmilyen információt megosztanod magadról a kaszinóval. Sajnos az applikációk többsége jelenleg néhány országban elérhető csupán, mint Finnország, Németország és Svédország. Ettől függetlenül népszerűsége növekszik és valószínűleg több e-pénztárca is bevezethet hasonló funkciókat a jövőben.

Kriptovaluták

A blokklánc-technológia megjelenésével számtalan online alapú iparágba törtek be a kriptovaluták és ez alól a szerencsejátékipar sem kivétel. Több online kaszinó már most is alkalmaz digitális fizetőeszközöket és néhány sportfogadó irodánál is elfogadottá vált e fizetési rendszer. Előnyei közé sorolható, hogy személyazonosítás nélkül, anonim módon használható, illetve visszafordíthatatlan a tranzakció, ezzel biztosítja a fizetésképtelenség és a csalások elkerülését. Bár több szempontból optimálisabb választás a többi fizetőeszköznél, széleskörű elterjedését korlátozza, hogy a szolgáltatás tökéletes a pénzmosásra és a decentralizáltsága miatt nincs banki szolgáltató a tranzakció lebonyolításában, így a megfelelő szabályozások meghozatala közel lehetetlen, továbbá az ügyfél jogainak védelme az anonimitás miatt szintén megvalósíthatatlan.

Blokklánc-okosszerződések

Végül elengedhetetlen, hogy magáról a blokklánc-technológia általi hatalmas potenciálról is szót ejtsünk, hiszen az egész iparágat egy új, decentralizált és transzparens irányba tolhatja el, ahol anonim módon, okosszerződések formájában történne az ügyletek kezelése és ezzel az első iparággá válhat, ami egészében implementálja ezt a technológiát. Az okosszerződés során a szerződéskötés feltételeinek teljesülésekor az ügylet automatikusan létrejönne és a nyertes azonnal megkapná a pénzt a választott blokkláncon. A blokklánc-alapú platformokon a csalások minimalizálódhatnak és elkerülhetővé válhatnának a központi infrastruktúrába való jelentős pénzügyi beruházások, amivel sokkal költséghatékonyabbá válhatna a szektor.

Ismét nyert a ház, de a szerencse a FinTechnek is kedvezett

Bár az online szerencsejáték szektorára rengeteg különböző tényező fejti ki hatását, beleértve a szabályozási változásokat, a technológiai fejlődést, a fogyasztói preferenciák változását vagy akár olyan iparágakat, mint az e-kereskedelem, közösségi média vagy mobiljátékipar, a legszignifikánsabb fejlődést az utóbbi években rendre a FinTech innovációinak köszönheti, melyek jelentős változásokat idéztek elő a szerencsejáték szolgáltatásokban és rengeteg új lehetőséget hoztak a játékosok számára.

Kiemelkedik a mobil fizetési megoldások fokozott használata, mely még kényelmesebbé tette a szerencsejátékot a legtöbb ember számára, hiszen szinte bárhol, bármikor és bármivel tranzakciókat bonyolíthatunk le és élvezhetjük a játékot, függetlenül attól, hogy hozzáférünk-e a hagyományos banki szogáltatásokhoz. További sikereket hozott a csalásmegelőzési és pénzmosás elleni megoldások kifejlesztése. A webhelyeken már fejlett algoritmusokat és gépi tanulást (machine learning) alkalmaznak az illegális tevékenységek észlelésére és megelőzésére, ami hozzájárul a játékosok közti bizalom kiépítéséhez és az integritás biztosításához.

Az érme másik oldalát nézve a Fintechre a szerencsejáték is kedvező hatással volt. A szerencsejáték oldalak fő ügyfeleivé váltak olyan FinTech-óriásoknak, mint a PayPal vagy a Stripe, amik speciális fizetésfeldolgozási megoldásokat fejlesztettek ki a hatékonyság növelése érdekében. A jövő pénzügyi technológiai szolgáltatásainak elterjedésében rendkívül nagy szerepet vállalhat a szerencsejáték-ipar. A blokklánc-technológiák felhasználásával biztonságosabb és transzparensebb platformok hozhatók létre, a mesterséges intelligencia a játékosok viselkedésének elemzésében és a játékosélmény javításában segíthet. A legfigyelemreméltóbb metszéspontja a két iparágnak mégis a peer-to-peer fogadási platformok térnyerésében várható, a blokklánc-technológia és okosszerződések használatával a játékosok közvetlenül egymás ellen fogadhatnak, nem központi platform ellen, ami sokkal költséghatékonyabbá teszi a működést.

Összefoglalva, a FinTech és az online szerencsejáték két olyan iparág, melyek az elmúlt években egyre inkább összefonódtak. A FinTech-innovációk új lehetőségeket és fejlesztéseket hoztak a szerencsejáték szektorba, miközben a szerencsejátékipar fontos vásárlója és az innováció hajtóereje a FinTech számára. A két iparág valószínűleg továbbra is szinergikus kapcsolatban lesz egymással és egymást elősegítve folyamatos fejlődésen esik át, alkalmazkodva az új technológiákhoz és fogyasztói igényekhez.

A cikk szerzője Antal Botond, az EVK Szakkollégium tagja.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.