Állampapírba terelés: lépés az egyszintű bankrendszer felé

Kifejezetten hiba, ha valaki nem tartós befektetési számlára teszi a különböző befektetési eszközeit – nyilatkozta az InfoRádiónak Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.

Ismert, a kormány szerda este rendeletben döntött arról, hogy (a 15 százalékos kamatadó mellé) 13 százalékos adóterhet vet ki a bankbetétekben lévő intézményi és lakossági megtakarításokra, hogy ösztönözze az állampapír-állomány növekedését. Balásy Zsolt szerint bár nem feltétlenül szerencsés egy ilyen direkt állami beavatkozás, érthetetlen az a jelenség, hogy miért tartanak szinte nulla hozamú bankbetétben még mindig több ezer milliárd forintot az emberek Magyarországon.

“A TBSZ kicsit hosszú távra is ösztönöz, és mindig az a jó, ha az ember hosszú távra tervez, ha megtakarít. Másrészt a TBSZ volt az, amivel a nyereségadót is el lehetett kerülni”

– hangsúlyozta Balásy Zsolt.

Az adóemelés érinti az abszolút hozamú alapokat is, de szerinte egyértelműen a Tartós Befektetési Számla a hosszú távú megoldás.

Elképesztőnek tartja, hogy a lakosságnál mekkora mennyiségű pénz – körülbelül 8000 milliárd forint – áll látra szóló betétben, ahol közel 0 százalék a kamat, miközben az állampapíroknál 14-15 százalékos, vagy akár magasabb hozamokat is el lehet érni kockázatmentesen.

“Furcsamód talán még üdvözlendő lépés is, hogy a bankoknak meg kell mutatniuk, mekkora veszteséget érnek el azok az emberek, akik bankbetétben tartják a pénzüket”

– jegyezte meg a HOLD portfóliókezelője.

(A HOLDBLOG-on és a HOLD After Hours pocastban már hosszabb ideje téma, hogy senki se tarta bankbetétben a pénzét, mert “akkora bukó” – most szerinte ezt tette láthatóvá az állam.)

“Másfelől ugye az ember azt azért nem szereti, ha az állam mindenbe közvetlenül beleszól. És ez egy kicsit az egyszintű bankrendszer felé való ellépés, amit látunk; mindent állampapíron, államkincstáron keresztül intézzen az ember, ne a bankoknál tartsa a megtakarítását” – folytatta Balásy Zsolt, megjegyezve, lehet ennek előnye és hátránya is.

Arra a felvetésre, hogy talán lehet, nem fél százalék alatti betéti kamatot kellene kínálni a bankoknak, azt mondta, “attól függ, mitől félnek jobban a bankok: hogy nagy pénzkiáramlás lesz a betétekből, akkor megéri nekik 5-10 százalékot kínálni, de ha csak 10 százalék áramlik ki, 90 százaléknyi betét még mindig megmarad”, mindemellett pláne nehezen érti meg, hogyan lehet, hogy ennyi lakossági vagyon ül ekkora kamathátrányú betétben.

Zsiday Viktor a költségvetésről: Kinek emeljük az adóját?

A magyar gazdaság aktuális állapotáról és legnagyobb kihívásairól írt Zsiday Viktor. Meglátása szerint Magyarországon tankönyvszerű események sorozata bontakozott ki és az is jól látható, mi vár ránk. Szerinte elkerülhetetlen az adóemelés, és már csak az a kérdés, hogy kinek az adóját emeli meg a magyar kormány.