A szocho olyan, mint a foci

A hazai megtakarításokat érintő új adóteher bevezetésének híre valahogy úgy pendül a magyar társadalmi ingerküszöb húrjain, mint ahogyan általában a magyar foci szokott. Akit korábban is érdekelt, eddig is foglalkozott vele, illetve fordítva: akit eddig hidegen hagyott, mi történik a Szuszában vagy a szombathelyi Rohonci úton, ő ezután sem fog foglalkozni vele különösebben. Ugyanez érvényes a megtakarításokra is.

Hozzáteszem, ahogy a magyar nemzeti tizenegy az utóbbi években áttört egy gátat a néplélekben, és ma már rendre megtölti a Puskás Ferenc Stadiont – többek között olyan szurkolókkal, akiket korábban nem érdekelt a válogatottunk teljesítménye –, a magyarok megtakarításainál, a párnacihában vagy bankbetétben zsugorodó pénzállományokban is eljöhet az áttörés: lehetséges, hogy a szocho lesz a befektések Szoboszlai Dominikje, vagy éppen Willi Orbánja.

This poll is no longer accepting votes

Hátrányosan érinti megtakarításait a szocho-rendelet?

Mi, bankárok úgy tapasztaljuk, hogy akik már korábban is foglalkoztak a megtakarításaikkal, – vérmérséklettől függően, de – most is érdeklődnek, van-e teendő a megtakarításaikkal a szocho-mentesítés érdekében. Van! Nézzék meg Tartós Befektetési Számlán van-e a befektetésük, ha nincs, helyezzék át ilyen konstrukcióba!

A portfóliókezelés, így a vagyonkezelés és online vagyonkezelés is minimum 3-5 éves időtávra ajánlott szolgáltatás, ahol nem kérdés, hogy minden forintnyi megtakarítást TBSZ-re kell tenni. Eddig is ezt mondtuk és ezután is ezt fogjuk. Így biztosan nincs 13 százaléknyi plusz szocho-levonás és további 15 százalék kamatadó-levonást is meg lehet spórolni, amihez az kell, hogy lejáratig megmaradjon a Tartós Befektetési Számla.

Az alábbi grafikáink magyarázzák az okokat. Röviden a lényeg:

Például ha egy befektetési alapba – akár a HOLD online vagyonkezelés keretében – nem TBSZ-en keresztül fektetünk, 10 millió forint hozamból 1,5 millió forint garantáltan megy az államkasszába. A hozamteher a július elseje utáni befektetéseknél még rosszabb: ha nem TBSZ-re kerül a befektetés, 10 millió forint hozamból 2,8 millió forint megy az államkasszába.

Tehát megéri elkezdeni focizni.

A szocho-rendelettel, annak hatásaival, illetve a befektetési alapok politikáját érintő új szabályokkal a napokban több cikkben is foglalkoztunk:

Balásy Zsolt – Állampapírba terelés: lépés az egyszintű bankrendszer felé

Móricz Dániel – Szocho-rendelet: versenyhátrányba kerülnek a befektetési alapok?

Tuli Péter: A tudatos befektetők inkább diverzifikálni fognak, mintsem az állampapíroktól függeni

Az újabb kamatadók margójára

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.