Amikor dőzsölni lehetett a forintból

Ez volt a szocializmus időszaka. A 80-as évek elején osztálykirándulásra vittek Kelet-Németországba a gimiben, az egész eseményből nem sok maradt meg, valószínűleg nem lehetett túl érdekes – két részletet kivéve.

Az egyik, hogy mennyire durvák voltak az NDK-s határőrök, akik valamiért kiszúrtak, tán a farmerdzseki, tüskehaj kombó nem tetszett nekik, meg a kommunista vonalasságra a kamasz lázadóból sütő ellenszenv, nyilván Szabad Európát hallgattam éjjelnappal, szóval kiszedtek a sorból, levetkőztettek, a dzsekim gallérját is áttapogatták, sőt, kinyomták a tubusból a fogkrémemet, hátha ott rejtek el valamit. Mit kereshettek, tán drogot? Ki tudja, nem volt nálam semmi illegális, kivéve, ami a fejemben. Egy kedves szó nem hagyta el az ajkukat, úgy pattogtattak, mint valami börtönőrök. Meg is motoztak jó alaposan.

Fotó: Shutterstock


A másik éles emlék egy önkiszolgáló étteremből van meg. Valamiért eleresztettek a tanárok, szabad óráink voltak, hát beültünk kajálni, ilyen olcsón tán életemben nem ettem, azóta sem, a kaja persze szar volt, unalmas német, de olyan rettentően olcsó, az itthoni árak harmadán lehetett enni, hogy a békésen eddegélő, unalmasan normakövető DDR-polgárok teljes megrökönyödésére halomra púpoztuk a tálcáinkat, három-négy fogást felpakolva, hangosan röhögve szórakoztunk azzal, hogy nekünk, amúgy csóró diákoknak ez itt mennyire nem tétel, ingyen van minden, aztán a felét sem ettük meg persze.

Akkor ezen nem töprengtem. Kit zavart, ha olyan sokat ér a pénze, mintha valami olajsejk volna, és később a 80-as években ugyanezt lehetett tapasztalni Prágába vagy Szlovákiába menve, csóringer diákok dőzsölhettek és feleannyiért ihatták a jobbnál jobb cseh söröket, ehettük a remek majonézes halakat a belvárosban, szinte ingyen, durván felébe max. kétharmadába került minden, mint Pesten és sokkal jobb volt.

Miért ért ilyen sokat a pénz? Tán fejlettebb volt Magyarország? Cseheknél biztosan nem, s Kelet-Németországnál se igazán, ennyivel biztosan nem, amennyire olcsó volt ott minden forintból nézve, akárhova ment az ember a kommunista blokkban.

Akkor? Mai ésszel már látszik, hogy az ok prózai volt, torz volt a rögzített, nem szabadon mozgó árfolyam. Magyarországon az elbaltázott szocialista tervgazdaságban, a hitelből pumpált műjólétben már a 80-as években sokkal nagyobb volt az infláció, mint máshol. A rögzített korona-, a keletnémet márka árfolyama ezt nem követte le, ezért lehetett dőzsölni forintból. Valódi alapja nem volt, egy túlértékelt, eltorzított árfolyamú pénzt lehetett költeni.

Fotó: Shutterstock

Többször eszembe jutott ez mostanában, amikor forintból nézve olcsóbban, néha sokkal olcsóbban lehet vásárolni akár szomszédos, akár a távolabbi EU-tag országokban, ami soha korábban nem történt meg, amikor 80 centért veszem a spanyol rizst, amikor itt 1,70, vagy 5 euróért a mortadella kilóját, amikor itt 18 euró kilója, igen, 50 cent, 200 Ft 10 deka mortadella, vagy 7 euróért a spanyol szalámit, amikor itt 15-30 euró, 80 centért Nápolyban az olasz tésztát, amikor itt 2-3 euró ugyanaz a megemelt adók miatt, és áttételekkel alapvetően azért, mert a pénzpumpás, infláló gazdaságpolitika kidurranása miatt itt sokkal jobban felmentek az árak, mint az EU-ban, és ezt az árfolyam nem követte le.

Gyengült, de nem annyival lett gyengébb a forint, mint amennyivel jobban felmentek az árak. Most persze szabad árfolyam van, de az állam most is beletorzít, irgalmatlan nagy kamattal, az euróhoz képesti óriási kamatfelárral, ami láthatóan erősen, és akár tartósan erősen tudja tartani a fizetőeszközt, persze roppant komoly költsége van, ezermilliárdokat visz el a kamatteher. Amíg ez fennáll, addig fennáll a dőzsölés lehetősége is a sokkal olcsóbbá vált szomszédos vagy akár távolabbi európai boltokban.

És megvan a harmadik NDK-s emlék is, egy szálláson poénból vagy fogadásból megettem egy filodendron levelét, iszonyú torokkaparás és rosszullét lett a vége. Ne egyetek filodendront.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Jön az amszterdami hegyilevegő

Megnyílt a világ első vízalatti bicikliparkolója Amszterdamban, a főpályaudvar mellett. Hétezer bringa fér el benne, egy napra ingyenes a tárolás, aztán napi 1,35 euró a díja.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

A borítókép illusztráció. Forrás: Shutterstock