Újra szövetségbe forrt a világ

Habár komolyan elgondolkodtam a földrengés után, hogy dollár–jent shortoljak, de nem tettem, mert féltem, hogy a Bank of Japan agresszívan be fog avatkozni, és úgyis csak az lesz, hogy majd jól kistoppolnak.

Nem ez történt, hanem az, amire nem is számítottam (mondjuk ugyanúgy kistoppoltak volna a kezdeti nagy nyereség után): több, mint 10 éve először közös G7 devizapiaci intervenciót jelentettek be, ami szép üzenet a spekulánsoknak: „Mocskos banda, ne próbáljatok a földrengés utáni zűrzavaron pénz keresni”. Illetve igen, csak legyetek szívesek a másik irányt megpróbálni – úgy már örülünk neki, ha Ti is pénzt kerestek:

„Japan began the effort, sending the currency down 3.4 percent against the dollar at 1:36 p.m. in Tokyo. Each of the G-7 members will sell yen as their markets open”, Japan’s Finance Minister Yoshihiko Noda told reporters in Tokyo today.

Utoljára 2000 őszén próbálták megállítani az euró esését együttesen a G7 tagjai, kb. 0,9 körül, az alja felé kotorásztak bele. Ellentétben az egyéni akciókkal, a G7 beavatkozás jellemzően olyan nagy erővel és „commitment”-tel történik, hogy hatásos szokott lenni. Ezzel valószínűleg elérik, hogy a jen ne tudjon beerősödni, és ez pozitív Japánnak és ebből kifolyóan az egész világnak (mert most ők vannak a fókuszban).

A piacokat illetően látható, hogy legjobban az árupiacok erősödtek meg, ami nem véletlen. Ha Japán ki akar lábalni, az keresletet jelent majd az árukra, és az elinflálás folytatását több országban is…

…egyébként érdekes, hogy a Nikkei milyen keveset ment a nagy intervenció ellenére. A japán kötvényekkel meg éppenhogy semmi sem történik, nagy volatilitás mellett napok óta sehova sem mennek.