Havi 1 millió 800 ezres fizetés még nem válasz a tanárhiányra

61 820 dollár (egyenlő körülbelül 22 millió Ft) a medián éves tanárbér az amerikai középiskolákban. Még ez is túl alacsony, mert tanári diplomával máshol ennél többet lehet keresni, és ezért tanárhiány van?

A szegényebb, nem olyan vonzó tankerületek közfinanszírozásban ingatlanépítésekbe kezdtek, hogy olcsón, akár már havi 400 dollártól bérelhető lakásokkal édesgessék oda a tanárokat, az akár havi 1500 dolláros piaci bérleti díjak helyett – hiszen, ha nincs jó tanár, nincs jó oktatás, ha nincs jó oktatás, elköltöznek a polgárok oda, ahol van, megcsappan az adóbevétel. Verseny van a képzett emberfőért.

A jó oktatás esszenciális. Akár még lakásokat is érdemes építeni hozzá a tanároknak, ha másképpen nem jönnek, megtérül. A fejlett országokban általános munkaerőhiány tényleg egyre privilegizáltabb helyzetbe hozza a képzett munkavállalókat.

Másrészt a példa azt is mutatja, hogy az egyetlen még elfogadható és egyúttal hatásos állami beavatkozás az ingatlanpiacba, ha az túlfeszített és nehezen megfizethető sokaknak, a kínálat bővítése, a lakásépítés. A támogatások osztása nem csupán hatástalan, de ellenkező hatású: növeli a keresletet, tehát felveri az árakat. Igaz, Bécsben ezt már 100 éve feltalálták. Ha 3000 eurós kezdő tanárbér mellé megkapsz egy havi 600 eurós szociális bérlakást, elvagy, ha ketten vagytok, akkor meg úgy, mint Marci hevesen…

És nemcsak okosítod a jövő adófizetőit, de megmaradó pénzeid költésével, színházlátogatással, vendéglőzéssel, utazással a GDP-t is pörgeted .

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.