Tankok helyett bitcoin

Argentína egy hülyeség. Messi nem, de a többi…bár, őszintén szólva bármelyik országot említhettem volna, és ott még Messi sincs. Azért esett a választás szegény Argentínára, mert legutóbb, amikor valaki a bitcoin ellen kapálózott, akkor pont azt vágta a fejéhez, hogy annyi energiát fogyaszt, mint Argentína. Amely összehasonlítás mögött ott lapul az az állítás, hogy Argentína működése, az értelmes, amire érdemes energiát költeni, de a bitcoin, az egy hülyeség.

Mit csinál Argentína? Télen húsz fokkal melegebbre, nyáron ennyivel hidegebbre fűt és hűt; összevissza közlekedik; villanyfényes meccseket, szappanoperákat és egyéb tökfölösleges árucikkeket termel… Erre érdemes energiát pazarolni?! Szén-dioxidot eregetni? Legyünk nagyvonalúak és legyen a válasz igen!

Na, de akkor a bitcoinra is. Azt gyanítom, hogy akik a bitcoin energiafelhasználásába kötnek bele, azok nincsenek tisztában annak előnyeivel. Azt hiszik, nincs szükség még egy devizára, ami fizetőeszköznek silány, pláne, ha még egy argentínányit pazarol is.

Hold After Hours különkiadás – A dögunalmas kriptoadás 1. rész

A bitcoin értelmével, mohó politikai elitekkel, kriptodevizákkal és az élet egyéb fontos kérdéseivel a Hold After Hours különkiadásában beszélgettünk sokat Szabó Dáviddal és Zsiday Viktorral.

Tovább a cikkhez

Az ő figyelmükbe ajánlom azt a 21. századi jelenséget, hogy a világban már jellemzően nem más országoktól kell félni (ezek ellen jók például a tankok), sokkal inkább a sajátodtól (ezek ellen nem jók a tankok). Hogy csak olyan példákat említsek, amiben legtöbben egyetértünk, ilyen Venezuela, Szíria, Törökország, Fehéroroszország vagy Oroszország.

Vannak államok, amelyek kevésbé látványosan szipolyozzák a polgáraikat, így kevesebbeknek tűnik fel, de van olyan ismerősöm, aki azt se szereti, ha politikusok csendben lehallgatják. Vagy, ha jegybankárok tönkreteszik a pénzüket.

Aha, tehát a feketegazdaságnak jó a bitcoin?! Betiltani! Jogos, de egy időben az autó is sokat segített a bankrablóknak. A készpénz, az meg pláne. Ha illegális tranzakciókat akarok eltitkolni, akkor sokkal nagyobb csapás lenne, ha a készpénz tűnne el, mint ha a bitcoin. Valahogy mégse előbbi üldöztetik. Pedig még egy csomó energiát is pazarol.