Ray Dalio: Taylor Swiftet Amerika élére!

Korunk legnagyobb hedge fundjának vezére korunk legnagyobb sztárját jelölné korunk legnagyobb nemzetgazdaságának élére.

És ez így igaz.

Még akkor is, ha Ray Dalio, a közel 150 milliárd dollárral gazdálkodó Bridgewater Fund alapítója és annak évtizedek óta legfőbb befektetési döntéshozója, elismeri a nyilvánvalót: az általa javasolt Taylor Swift   elnökjelölti ambíciójáról senki sem tud. Mert hogy a nevezettnek ilyenje nincs is. 

Akkor meg egyáltalán minek szót fecsérelni egy ekkora komolytalanságra egy olyan komoly platformon, mint a HOLDBLOG?

Azért, mert a legutóbb – történetesen – Szingapúrban tartott gigantikus Taylor Swift-koncert helyszínéről Instagramon „élőben” bejelentkezett Ray Dalio sorai se nem öncélúak, se nem szórakoztatóak. Egyáltalán nem tréfásak. 

A legesleggazdagabb emberek sorába tartozó vagyonkezelőnek esze ágában sincs gúnyt űzni azokból, akiket és amiket szóba hozott. Nevezetesen:

1. Taylor Swiftből

2. Az Egyesült Államokból

3. Az egész világból

Mindhármat mélységesen tiszteli, mindháromnak őszintén szurkol.

Taylor Swift önerőből, tehetségből, érdem alapon (33 éves korára) dollármilliárdos. A sztárok sztárja. Saját – a dollárnál, eurónál, aranynál, bitcoinnál is konvertiblisebbnek bizonyult – szerzeményeinek, főként saját maga költötte dalszövegeinek és nyilvánvalóan varázslatos előadói tehetségének köszönhetően. 

Nemcsak az Egyesült Államokban abszolút ikon, hanem egész Ázsiában, annak legnagyobb országaiban, Japánban, Kínában, Indiában, továbbá egész Afrikában, Ausztráliában és Latin-Amerika minden országában is az. Sőt, immár a Közel-Keleten és egyre inkább Európában is szuper-népszerű.

Egy Taylor Swift-koncertre, tartsák azt a Föld bármely szegletében is, nehezebb jegyhez jutni, mint a foci-vb döntőjére.

Ray Dalio a tőkepiacok élő legendája. Kiemelkedő tehetséggel, érdem alapon lett a világ legelismertebb hedge fund-szakértőjévé. Neki köszönhető, hogy az általa gründolt Bridgewater a világ legnagyobb e szegmensben mozgó szereplőjévé vált. Hetvenöt éves amerikai polgárként – a legutóbbi hétvégén – tizen-huszon-harmincon éves, meg negyvenes, ötvenes, hatvanas amerikaiakkal, kínaiakkal, malájokkal, ausztrálokkal, arabokkal, izraeliekkel „csápolt együtt Taylor Swiftre”. Szóval, százezernyi különféle hitvallású, politikai beállítottságú nővel, férfival, lánnyal, fiúval. Egybeforrt velük.

Ray Dalio megállapítja:

Taylor Swift jelenleg az egyedüli (történetesen egyedüli amerikai), aki ezt képes megcsinálni. Tudniillik mindenkire, aki élőben látja és hallja őt, totálisan egyforma hatást fejt ki. Mindenkiből – a végén – az igaz, a mélyen érző embert, az emberséges emberi lényt hozza ki. 

Az Egyesült Államok. A nagyvilág.

Nagy bajban szenved ez is, az is. Végtelenül megosztottak manapság. A szétesés fenyegeti Amerikát és a teljes nagyvilágot is.

Ray Dalio, „a kapitalista” néhány éve – lásd „Elvek” című könyvét, sok tucatnyi újabban keltezett   publicisztikáját, a vele készült interjúkat – egyre alaposabban érvelve bírálja a reálisan létező kapitalizmust. Annak – általa feltételezett – folyamatos és mélyülő krízisét összefüggésbe hozza az Egyesült Államoknak, sőt, magának az egész nagyvilágnak a szaporodó-súlyosbodó válságaival. A tőkés rend mielőbbi igazságosabbá tétele nélkül – szerinte – további, egyre nagyobb háborúk törnek rá a világra. Hazájában, az Egyesült Államokban polgárháború veszélyét vizionálja.

Ray Dalio és Taylor Swift együtt viszont…

Itt és most, aktuálisan, mindketten igyekeznek mind globálisabb publikum előtt „előadni”, hogy grandiózus tétek forognak kockán. A globális geopolitikai arénában éppúgy, mint az Amerikai Egyesült Államokban.

Dalio kimondja: az, amit Swift csinál – tudniillik egyesít korosztályokat, demokratákat, republikánusokat, férfiakat, nőket, muszlimokat, zsidókat, keresztényeket – csak az mentheti meg Amerikát, vele együtt az egész világot.

Máris „elhíresült” friss posztjában Dalio úgy írja le a magas, csinos, szőke szuper-díva ténykedését, mint amely potenciálisan befolyásolni képes a világpolitikai fejleményeket.

Kimondva-kimondatlanul mindketten – praktikusan – Donald Trumptól óvják ám Amerikát és a világot. Korábban ezt mind a ketten nyíltan hangoztatták. Ma már nem. Jól felfogott (közös?) bölcsességük okán nem veszik a szájukra sem Biden, sem Trump nevét.

Csak arról beszélnek, írnak, dalolnak (ez utóbbit Taylor Swift-re vonatkoztatva), hogy ha „fentről” szisztematikusan mások iránti ellenségességet táplálnak az emberbe, akkor az képtelen huzamosan fennmaradni.

Ellenkező esetben viszont képes…

Ezt igazolja, ahogy és amilyen üzenetek mentén Taylor Swift – mondjuk: Donald Trumppal és a vele egyívásúakkal ellentétben – egyesíteni tudja hazáját. Nem csak azt. A világ legkülönbözőbb helyein élő embermilliárdok hazáit, úgyszintén.

Naná, hogy ilyen vezetőket szeretnének maguk számára a normális emberek. Mindenütt.

A teljesen normális Ray Dalio egyébként nyilván nem a Taylor Swiftet, hanem „egy Taylor Swiftet” akar látni országa élén.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

Borítókép: Ashok Kumar/TAS24/Getty Images for TAS Rights Management