Tegnap elbukott a forint

A magyar fizetőeszköz eddig nem látott mélységekbe zuhant szerdán: még soha nem fizettek 321 forintot az európai közös valuta egy egységéért. Ugyancsak rekordot ért el, az államadósság kockázati felár, ami az előző napi 650 pontról 710-re kúszott fel. Az elemzők nem számítanak arra, hogy a forint belátható időn belül visszaerősödik.

A magyar gazdaság megítélése a világválság legviharosabb időszakában sem volt olyan kedvezőtlen, mint most, ennek tudható be a forint vesszőfutása, és az országkockázati felár rekordszintre növekedése. A tőkepiacok legsúlyosabb vádja Magyarország ellen, hogy a Fidesz kétharmados többsége az elmúlt héten olyan törvényeket fogadott el, amelyek ellentétesek az európai normákkal. A jegybanktörvény például nem tartja tiszteletben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét.

A forint korábbi mélypontját 2011 novemberében érte el, amikor egy euróért 317 forintot adtak a devizakereskedők a bankközi devizapiacon. Szerdán ez a rekord is megdőlt, 321 forintra kúszott fel az euró. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban ezúttal is elhárította magától a felelősséget. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményük ugyanis azt állítja: „A forintárfolyam ma (szerdán) jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval. Az IMF kormányzótanácsa január 18-án tartja azt az ülését, melynek napirendjén szerepel az IMF delegáció mandátuma a Magyarországgal kezdődő tárgyalásokra. Addig nyilvánvalóan a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában.” A tárca továbbra is sikeresnek tartja a minden ízében megbukott gazdaságpolitikáját, és végeredményben mindent a spekulánsok nyakába varr.

A jelenlegi helyzetben nehéz arra válaszolni, hogy a tegnapi 321 forintos – történelmi magasságokba emelkedő – euró-árfolyam elérése után, hol van a határ – mondta a Népszavának Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere utalt arra, hogy mivel a magyar deviza árfolyama olyan szintet ért el, amelyre még nem volt példa, nem lehet tudni merre vezet a további útja. A szakember véleménye szerint a magyar gazdaságban pillanatnyilag nem fedezhető fel egyetlen olyan biztató tényező sem, amelynek révén visszaerősödne a forint. A Monetáris Tanács legközelebbi ülésén – a magas euró-árfolyamra tekintettel is –, feltehetően ismét emel majd a hétszázalékos alapkamaton, ám ezzel tartós eredményt elérni nem lehet. Ehhez eredményes gazdaságpolitikára és növekedésre lenne szükség. Rövid távon stabilizálódás feltétele pedig az lehet, hogy a Nemzetközi Valutaalappal tervezett tárgyalások eredményesen fejeződjenek be.

A világ egyik vezető befektetési bankja, a Morgan Stanley fő devizapiaci stratégája, Hans Redeker a Concorde Alapkezelő Zrt. Alapblogjának adott interjúban azt mondta, hogy totálisan félreértik a helyzetet azok, akik Magyarország elleni nemzetközi spekulációt sejtenek a háttérben, és ugyancsak – ahogy fogalmaz – „szédületes butaságot” beszélnek azok, akik feltételezik, hogy a gazdaságilag és politikailag erős országok vagy komoly befektetői csoportok bármelyike érdekelt lehet az euróövezet széthullásában.

Az IMF/EU-egyezség elmaradása esetén 340 forintig is drágulhat az euró, és a magyar gazdaság már az idén mély recesszióba süllyedhet, ez a véleménye a BNP Paribas elemzőinek. A forint vesszőfutása mellett az ötéves országkockázati mutató is rekordot döntött szerdán. A magyar államkötvény-adósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek középárfolyama szerdán a 710 pontos érték környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záróár után. Ez azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg évi 710 ezer eurós középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez egyetlen nap alatt 60 ezer eurós drágulás.

B.M.

Forrás: Nepszava.hu – 2012. január 5.