Tények

Tények rovatunk következik:

– Két és fél éves csúcsra száguldott az euró a krími válság, az európai deflációs környezet és a vártnál jobb amerikai adatok ellenére. Erről már írtam pár napja: minden bizonnyal a stabilan nagy folyó fizetési mérleg többlet és az európai részvényekbe áramló pénz mozgatja felfelé. Egyébként erős korreláció van a nagyobb periféria tőzsdék (olasz, spanyol) teljesítménye és az EURUSD között.

– Ehhez kapcsolódik, hogy a héten közel hároméves csúcsra emelkedett az olasz tőzsdeindex.

– Mind az olasz, mind a spanyol állampapírok hozama többéves mélypontra került. A fenti három tényezőt összegezve azt látjuk, hogy az európai fellendülés/talpraállás folytatódik, ahogyan az várható volt, és a “szembeszél” (fiskális megszorítás, gazdaságpolitikai töketlenkedés, bankok helyreállása, monetáris kondíciók) csökkenésével valószínűleg erősödni fog. Ez pozitív az európai perifériára és az euróra továbbra is.

– Magyarországon a forint nem tudott erősödni, továbbra is nagyjából a 310-15-ös sávban maradt. Mivel az MNB devizatartalékai vagy 300 millió euróval csökkentek februárban, nem lehetetlen, hogy a 315-ös szintet ők őrizték, és miniintervenciókat hajtottak végre. Ezzel nincs is semmi baj, az viszont jelentősebb probléma, hogy számos feltörekvő országban kamatot emeltek, nálunk meg még mindig a csökkentésről beszélünk. A feltörekvő hozamok piacán Magyarország egyre rosszabbul áll, és emiatt folytatódni fog valószínűleg a forintra nehezedő nyomás. Még nagyobb baj, hogy a QE-pénzek által felpuffasztott feltörekvő országokból el fog indulni a tőkekivonás, mert az ezekbe fektető befektetési alapok visszatekintő hozama éves szinte most már kezd negatívba csúszni, ez pedig egy önerősítő ciklust indíthat be: a negatív hozam miatt a végbefektetők kiveszik a pénzt az alapból, amelynek emiatt kötvényeket (pl. magyar államkötvényt) kell eladnia, ami miatt ezeknek a kötvényeknek az ára esik, ami miatt az alap hozama még rosszabb lesz és így tovább. Úgy tûnik pl. a Templeton alapok esetén ilyen fordulópont környékén vagyunk, ami miatt az eddig stabil magyar kötvénypiacon nagyon gyorsan csúnya világ tud kialakulni. A forint/magyar kötvények kilátásai emiatt továbbra is borúsak szerintem. Egyébként a külföldiek idén 400 mrd Ft-tal csökkentették magyar állampapírállományukat, másfél éves mélypontra csökkentve kitettságüket. Ez komoly figyelmeztetõ jel, az MNB-nek észre kéne vennie…

– Mindenkori maximumon az amerikai tõzsdeindexek: az olcsó pénz és a gazdasági fellendülés együttes hatására tombol a bika. Figyelmeztetõ jel azonban, hogy annyi új kibocsátás van, amennyi 2007 óta nem volt. A sok IPO után jellemzõen rossz tõzsdei hozamok szoktek lenni. A nagy veszély az amerikai tõzsdére az amerikai kamatemelés, amely szerintem még idén elindulhat. Az idei év nagy meglepetése lehet, hogy megerõsödik a béroldali nyomás a gyors fellendülés miatt az Egyesült Államokban, amire a Fed-nek hirtelen kell reagálnia.

Forrás: www.zsiday.hu