Terra-Luna kriptoösszeomlás

Az idei év egyik legemlékezetesebb sztorija számomra a Terra-Luna kriptopáros május eleji összeomlása volt. Az egykor harmadik legnagyobb, 18 milliárd dollár összértékű stablecoin a Terra, két nap alatt értékének 80 százalékát elveszítette, és elindította a kriptopiac dominóinak összeomlását. Habár nem ekkor kezdődött a kripto bear market, ez volt az első nagyobb projekt, aminek a csődje megrengette a bizalmat az egész ökoszisztémában. Ezek után már senki nem volt biztonságban. Több neves szereplő, akik a piac vezetői voltak, látványosan hirtelen omlottak össze, és tűntették el a betéteseik és befektetőik szinte teljes vagyonát.

A kriptopiac összértéke a Terra összeomlása óta 1000 milliárd dollárral csökkent, és már csak az a kérdés meddig tart még a vérengzés, és ki lesz az, aki a végén talpon marad.

És egy meme:

Azt hitték, ekkora csődöt már nem heverhet ki a kriptodeviza-piac – BlokkolóÓra 226.

A kriptodeviza-szektort novemberben megrengető FTX-összeomlás nagy volt, de több mutatójában is jóval elmarad egy korábbi esettől. Már 2014-ben is sokan azt hitték, akkora csődöt nem heverhet ki a kriptodeviza-piac, aztán mégis. De a gyógyuláshoz akkor is sok idő kellett.

2022 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.