Tervek 2021-re

A járvány miatt a Holddal kapcsolatos űrmissziók egy része átcsúszott 2020-ról 2021-re. A Boston melletti patinás műszaki egyetem, az MTI egyik tudományos újságírója, Neel V. Patel összeszedte az idei terveket, és még az egyes tervek megvalósulási valószínűségének a megbecslésére is vállalkozott. Lássuk a listát!

2021-ben két ember nélküli NASA küldetés indul a Holdra. Mindkét küldetés az Artemis-program előkészítő része. (Az Artemis-program célja állandó emberlakta kutatóbázis létrehozása a Holdon.) Mindkét küldetés a CLPS (kereskedelmi holdi hasznos teherszolgáltatások) alprogram keretében valósul meg, vagyis a küldetést a NASA koordinálja, de a leszállóegységek és a tudományos kísérletek egy részét magáncégek finanszírozzák. 2021 júniusában az Astrobotic szondája 28 kísérletet, októberben az Intuitive Machines leszállóegysége újabb 5 kísérletét visz a Holdra, és ha ezek az erőfeszítések sikerülnek, akkor reméljük, hogy 2022-ben a Masten Systems űrszondáján a magyar Puli Space vízkeresője is Holdat ér majd. Patel szerint az idénre tervezett kísérletek sikerének valószínűsége 60%, vagyis valószínűbb, hogy sikerül, minthogy nem.

Az oroszok az amerikai Artemis-program beindulását látva és a kínaiak sikerein felbuzdulva 34 éves kihagyás után felélesztették a Luna-programot, és idén októberben tervezik fellőni a Luna-25-öt. A szovjetek legutóbb 1976-ban küldtek fel holdszondát, a Luna-24 holdjárót. A Luna-25 a Hold déli pólusánál fog leszállni – nagy ott a forgalom mostanában! – egy most kipróbálandó új leszállási technikával.  A feladata a talaj elemzése, vagyis az oroszok nem akarnak a kínai és amerikai mérési eredményekre hagyatkozni a Holdon felhasználható nyersanyagokkal kapcsolatban. Patel szerint a siker valószínűsége 80%, hiszen az oroszoknak van gyakorlata az idegen égitesteteken történő sima leszállásban, és nem becsülik alá a probléma nehézségét.

Az elemzés a tisztesség kedvéért beleveszi a felsorolásba a novemberre tervezett Artemis-1 küldetést, amit a NASA az Orion űrhajó újabb próbájának szán. Az emberes Hold és Mars-utazáshoz tervezett Orion űrhajó ember nélkül 2014-ben repült először, és idénre egy újabb ember nélküli tesztrepülést tervez vele a NASA. A csaknem 1 hónapos tesztrepülés során az űrhajó ellátogat majd a Holdhoz.  A hosszú űrbeli tartózkodás célja, hogy teszteljék az űrhajó valamennyi rendszerét, és a Földtől eltávolodva megmérjék az űrhajóba ültetett két próbababát érő sugárzás nagyságát, hogy megállapítsák, vajon a tervezett Mars-utazás során megvédi-e majd az űrhajó a benne utazókat a Napból érkező részecskesugárzás hatásától.

A tervezett Artemis-1 küldetés az új hordozórakéta rendszer, a SLS próbája is lesz. Az SLS lesz a valaha épített legnagyobb rakéta – majd ha elkészül, mivel az építése folyamatos csúszásban van, és semmi garancia arra, hogy mind az Orion űrhajó, mind az SLS rakétarendszer elkészül novemberig. Hivatalosan még nem törölték az idei terveket, de Patel mindössze 10% esélyt lát a sikerre.