Tesla helyett Volkswagen? Avagy a value vagy a growth részvények a nyerők?

Soha nem látott eseményeknek és talán lehetőségeknek vagyunk szemtanúi az elmúlt hetekben/hónapokban az értékalapú befektetések piacán. Ezért szeretnénk egy hosszabb cikksorozaton keresztül megértetni az olvasóval ennek hátterét, jelenét, múltját és reményeink szerint jövőjét is.
Másképpen és nagyon leegyszerűsítve: miért „kell” szerintünk Volkswagen és nem Tesla részvénybe fektetni?

A VALUE VAGY A GROWTH RÉSZVÉNYEK A NYERŐK?

cikksorozat első részében bemutattuk, jelenleg milyen rendkívüli időszakot élünk, amikor a nagy növekedésű vállalatok részvényei (growth) elképesztő módon felülteljesítették az alacsony árazottságú (value) részvényeket.

Tovább a cikkhez
MITŐL VALUE ÉS MITŐL GROWTH EGY RÉSZVÉNY? HOGY GONDOLKODIK ÉS MIBEN MÁS EGY ÉRTÉKSZEMÉLETŰ (VALUE) BEFEKTETŐ?

második részben elmagyaráztuk, mitől value vagy growth egy részvény és hogy gondolkodnak az értékszemléletű befektetők. Mitől lehet a „racionális választás” a Volkswagen és miért megy fel mégis az „irracionális” Tesla?

Tovább a cikkhez
MI OKOZTA A GROWTH RÉSZVÉNYEK FELÜL- ÉS A VALUE PAPÍROK ALULTELJESÍTÉSÉT?

harmadik epizódban végigvettük, hogy az elmúlt évtizedben mi okozhatta a value alulteljesítését. Ha annyira „racionális” a VW részvény, akkor miért emelkedett az elmúlt években mégis a Tesla?

Tovább a cikkhez
KIK HOZZÁK A BEFEKTETÉSI DÖNTÉSEKET: EMBEREK, VAGY HOMO ECONOMICUSOK AVAGY MIÉRT MŰKÖDÖTT HOSSZÚ TÁVON A VALUE

A negyedik részben körüljártuk, miért működött mindezek ellenére nagyon hosszú távon a value alapú befektetés. Azaz miért nyert sokat az, aki az elmúlt 100 évben a Volkswagenekre fogadott és nem a Teslákra?

Tovább a cikkhez
KAPITÁNYNAK LENNI A TÖKÉLETES VIHARBAN, AVAGY MIT TANULHATUNK A MÚLTBÓL?

Az ötödik részben rámutattunk, hogy rövid távon azonban nem mindig számít könnyű, vagy éppen vonzó tevékenységnek „Volkswagen” tulajdonosnak lenni. Időnként előfordulnak olyan periódusok, amikor a growth részvények tartása számít kifizetődőnek. Legutoljára a kilencvenes évek végén, illetve 2000 elején, a hírhedt dotcom lufi idején fordult elő, hogy a value huzamos ideig és rendkívüli mértékben alulteljesítette a growth stratégiát, mit tanulhatunk azoktól, akik húsz éve már átéltek egy hasonló korszakot?

Tovább a cikkhez
VISSZA A MÚLTBA – A DOHÁNYCÉGEK BUKÁSA ÉS TÜNDÖKLÉSE

A hatodik rész egy, a mostani helyzetre nagyon hasonlító konkrét példán, az 1999-ben szó szerint gyűlölt dohányipari részvényeken mutatja be, hogy mi történt akkor egy látszólag haldokló iparág részvényeivel. Mert hát ki venne most olajipari céget?!

Tovább a cikkhez
A VALUE ELMÚLT IDŐSZAKBELI ALULTELJESÍTÉSE TÖBB NÉZŐPONTBÓL EURÓPA A MÚLT, AMERIKA A JÖVŐ?!

A hetedik részben azt vizsgáltuk, hogy valóban Európához köthetők-e a haldokló iparágak és az Egyesült Államokhoz a jövő. Hiszen a technológiáé a jövő, míg a bank és energia – amivel az értékalapú stratégiákat azonosítani szokták mostanában – a múltat képviseli. Mi igaz ezekből, hogy látjuk mi ezt?

Tovább a cikkhez
A NIFTY FIFTY STORY, AVAGY MEGÉRI-E SOKAT FIZETNI A NÖVEKEDÉSÉRT

A sorozat nyolcadik részében azzal foglalkozunk, hogy nem csak arra volt már példa, hogy korábban gyűlölt iparágak megtáltosodnak, hanem arra is, hogy stabilnak hitt és imádott részvényekből kiszeressenek. Egy ilyen példa a 70-es évek eleje, az ún. Nifty Fifty éra. Mik ebből az esetből a tanulságok?

Tovább a cikkhez
SZEXI VAGY NEM? AZ ALLEGRO ÉS MAGYAR TELEKOM RÉSZVÉNYEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Cikksorozatunk eddigi részeiben többnyire „felülről”, top-down megközelítéssel, sokszor makrogazdasági folyamatokkal magyarázva vagy múltbeli példákat elemezve közelítettük meg a témát. Ezúttal két konkrét vállalat esetén keresztül mutatjuk be, mit gondolhatnak a befektetők egy növekvő és egy stagnáló vállalatról. Vajon hol hibázhatnak?

Tovább a cikkhez
VÉGE VAN-E A VALUE RÉSZVÉNYEK ALULTELJESÍTÉSÉNEK?

Az utolsó részben összefoglaltuk cikksorozatunk tanulságait. Igyekeztünk mind az értékalapú, mind a növekedési részvényekkel kapcsolatban pro és kontra érveket is felsorakoztatni, összességében azért vélhetően érződött, hogy az előbbieket látjuk most vonzóbbnak. Persze nem mindegy a befektetési időtáv: a value részvények 1-2 éves ciklikus javulásában hiszünk vagy az elmúlt tíz év trendjének, a growth papírok felülteljesítésének gyökeres fordulata következik-e be? 

Tovább a cikkhez
RÁADÁS 1

Ráadás epizódként ajánljuk azt a beszélgetést, amit a Hold After Hours keretein belül Móricz Dániel, befektetési igazgatónkkal folytattunk, aki egyben a cikksorozatunk ötletgazdája is. 

 

Tovább a cikkhez

RÁADÁS 2

Szintén ráadás ez az interjú, amit Zentai Péter készített egy neves értékalapú befektetővel,  Rob Arnottal, a  Research Affiliates nevű amerikai vagyonkezelő, befektetési bank alapítójával.  

Tovább a cikkhez

 

* A HOLD Alapforgalmazónál, online módon – a HOLD Alapkezelő és a HOLD Alapforgalmazó közötti megállapodás alapján az előbbi által átvállalt díjak következtében – ingyenes számlavezetés mellett, tranzakciós költségek nélkül megvásárolhatók a HOLD Alapkezelő által kezelt befektetési alapok, többek között az értékalapú megközelítéssel már közel 20 éve sikeresen kezelt HOLD Részvény Alap vagy a HOLD 2024 Deep Value Alap.

HOLD Részvény Befektetési Alap

JOGI NIYILATKOZAT
A fenti leírás 2020. november 23. napján készült és az akkor rendelkezésre álló információn alapuló feltételezéseket tartalmaz, készítője és közzétevője a HOLD Alapkezelő Zrt. (felügyeleti hatósága a Magyar Nemzeti Bank), nem teljeskörű, célja kizárólag   a figyelem felkeltése. Megalapozott befektetői döntés csak az   adott alap Tájékoztatója és Kezelési szabályzata ismeretében hozható meg, amelyek a HOLD Alapkezelő Zrt.-nél, a http//:hold.hu honlapon, valamint az  adott alap egyéb forgalmazási helyein rendelkezésre állnak. Kérjük, befektetésidöntése meghozatala előtt tájékozódjon a befektetési alapok vételéhez és visszaváltásához kapcsolódó díjakról, továbbá gondosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát és a befektetésekből származó esetleges károkat.   A dokumentumban   foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetésitanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a   HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.